Sploh vrtnarji začetniki morate med zelenjadnice na svojem vrtu umestiti tudi bučke (cukini in patišonke), saj je z vzgojo zelo malo dela, v sezoni pa vas bo razveselil resnično bogat pridelek. Izjemno okusne in za zdravje blagodejne bučke spadajo med plodovke; uživamo lahko cel plod, torej meso seme pa tudi cvetove. Sicer izvirajo iz orjaških buč, ki jih najdemo v Južni Ameriki, Mehiki in Zahodni Indiji. Plodovi bučk so svetlo ali temno zeleni, najdemo pa tudi rumene. Zrastejo do okoli 40 centimetrov v dolžino, posamezni plod pa tehta lahko tudi dva kilograma. Okus je nevtralen, morda malce ’orehast’, vsebnost koristnih snovi pa izjemno visoka.
So zdravju prijazne
Bučke so bogate z vodo in vlakninami, zaradi česar so tudi odlično dietno živilo. Vsebujejo še ogljikove hidrate, beljakovine, kalcij, fosfor, železo, lutein, betakaroten, provitamin A in vitamina C in E. Le s polovico povprečne bučke boste pokrili okoli četrtino dnevne potrebe vitamina C 1 g mesa bučk ima 25 kalorij/ 107 kJ.
Zaradi vseh hranilnih snovi so bučke priporočljive za bolnike s protinom in revmatizmom, ker so lahko prebavljive, jih lahko uživate tudi v primeru težav s prebavo, raziskave kažejo vpliv na zmanjševanje holesterola v krvi, preprečevale naj bi celo bolezni srca.
Kaj morate vedeti o vzgoji?
Prostor zanje najdite na sončnem delu vrta in jih dvakrat tedensko dobro zalijte; predvsem zalivajte zemljo ob rastlini in ne listov ter cvetov, saj se v nasprotnem primeru lahko razraste pepelasta plesen. Priporočljivo je sadike saditi v globel, ki bo zadrževala potrebno vlago, ne pozabite pa niti na zastirko iz preperelega komposta. Kot pri vseh drugih rastlinah je smiselno upoštevati dobre in slabe sosede. Najbolje je bučke gojiti ob visokem fižolu, koruzi, mednje pa posejati kapucinke. Med dobre sosede sicer štejemo še grah, paradižnik, redkvico, koruzo, solato in rdečo peso, koristne rastline v vrsti pa so tudi bazilika sončnice in meta. Ko plodovi dozorijo, jih je najbolje pobrati v jutranjih urah, in sicer z nožem, saj tako rastlino spodbudite k tvorbi novih cvetov.
Vsestranske za uporabo
Bučke je mogoče pripraviti na številne načine, tako v sladkih kot slanih jedeh. Presne lahko uživate v solati, sicer pa jih lahko dušite, parite, pečete v pečici ali na žaru, nadevate, cvrete in pražite. Odlične so v juhah, omakah, zelenjavnih narastkih, zavitkih, pitah, omletah, sladicah ali zgolj na hitro popečene na olivnem olju. Malo morje receptov najdete TUKAJ.
Želite imeti čudovit zeliščni vrt?
Vrtnarjenje z zelišči postaja vse bolj priljubljeno, saj se ljudje vedno bolj osredotočajo na hranljive, okusne in sveže obroke. Zelišča so nekatere izmed rastlin, ki jih je najlažje gojiti in rastejo zelo dobro. Poleg tega lahko posušena zelišča, če jih pravilno obdelamo in shranimo, zdržijo precej časa. O zeliščih so spregovorili tudi v oddaji Dom in vrt, v kateri je voditelj obiskal mater in hčer, ki sta na domačem vrtičku ustvarili zeliščni vrt z več kot 160 zelišči.
Komentarji (1)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV