Dominvrt.si
Kruh gospodarice Nade

Kmetija: Gospodarica Nada izdala svoj skrivni recept za kruh

E.R.
20. 09. 2023 05.00
0

Na POP TV lahko od ponedeljka do petka ob 21.00 spremljate resničnostni šov Kmetija. V njem je gospodarica Nada ravno spekla in dostavila zalogo različne hrane za tekmovalce, mi pa vam v nadaljevanju razkrivamo, kakšen je njen recept za kruh.

AJDOVO TESTO

Sestavine:

15 dag ajdove moke

35 dag bele pšenične moke

2,5 dag kvasa

0,7 dl mleka

2 dl mlačne vode 

0,5 dl olja

žlička sladkorja 

malo soli

Priprava:

Kvas zdrobimo in mu dodamo sladkor ter čisto malo vode. Premešamo in pustimo vzhajati na toplem mestu nekaj minut.

Preostalo vodo, mleko in sol zavremo. Odstavimo in v vrelo tekočino stresemo ajdovo moko. Dobro premešamo in pustimo, da se zmes ohladi.

Poparjeno moko pretresemo v skledo, dodamo olje, belo moko in kvasni nastavek ter vse sestavine zamesimo oziroma zgnetemo v gladko, mehko in voljno testo. Če je potrebno, dodamo še malo vode, saj mora biti testo nežno mehko.

Testo damo v pehar in pustimo vzhajati, medtem pa naredimo koruzno testo.

KORUZNO TESTO

Sestavine:

15 dag koruzne moke 

35 dag bele moke

2,5 dag kvasa

1 dl mleka

2 di vode

10 dag masla 

žlička sladkorja 

malo soli

Koruzno testo naredimo po istem postopku kot ajdovo. Tudi to testo mora biti mehko in voljno. Damo ga v pehar in pustimo, da vzhaja, medtem ko naredimo še pšenično testo.

PŠENIČNO TESTO

Sestavine:

1 kg bele pšenične moke 

4 dag kvasa

1 dl vode

4 dl mleka

1 jajce

2 dag soli

0,7 dl olja malo sladkorja

Kvas zdrobimo in mu dodamo sladkor ter čisto malo vode. Premešamo in pustimo vzhajati na toplem mestu nekaj minut.

Moko presejemo v skledo in jo posolimo. Na sredini naredimo jamico, v katero dodamo preostalo vodo. Jajce dobro stepemo in ga zmešamo z mlekom. Mešanico vlijemo v jamico, v katero prilijemo še olje in nazadnje še vzhajan kvas. Sestavine zgnetemo v mehko in voljno testo, ki ga damo vzhajati v pehar.

Hlebčki naj vzhajajo toliko časa, da se njihov volumen podvoji.

PRIPRAVA KRUHA

Na prt najprej stresemo vzhajan hlebček iz pšenične moke in ga z rokami razvlečemo v krog debeline treh prstov. Enako naredimo z ajdovim testom in ga položimo na pšenično testo. Na koncu razvlečemo še koruzno testo in ga položimo na ajdovo testo.

Ko imamo zložena vsa tri testa, jih čisto narahlo zvijemo iz strani proti sredini, tako da nastane lep hlebček. Testa ne gnetemo več, ampak damo hlebček ponovno vzhajati na pekač, tako da bodo zviti deli spodaj na pekaču.

Preden kruh potisnemo v pečico, ga premažemo z jajcem. Pečemo ga na 180C približno 50 minut.

Nikar je ne zamenjajte s smrtno strupenim smrdljivim dežničkom
Preberi še
Nikar je ne zamenjajte s smrtno strupenim smrdljivim dežničkom

Resničnostni šov Kmetija lahko na POP TV spremljate od ponedeljka do petka ob 21.00, vse epizode pa so dan prej dostopne tudi na VOYO

Tudi, če mu odsekajo roko, ne bo priznal, da je lažnivec
Preberi še
Tudi, če mu odsekajo roko, ne bo priznal, da je lažnivec

Novice o zelo zanimivem in pestrem dogajanju v šovu sicer najdete na portalih Zadovoljna.si in Moškisvet.com, več receptov pa na vas čaka na Okusno.je.

Ekspresna pica brez kvašenega testa
Preberi še
Ekspresna pica brez kvašenega testa
UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

Komentarji (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Dominvrt.si, Vse pravice pridržane Verzija: 702