Navadni šipek je grm s trni, ki je razširjen po vsej Evropi. Visok je od 1 do 3 metre. Listi so nazobčani in ne vsebujejo žlez. Cvetovi so rožnate barve s kratkimi vratovi, cvetni listi po odpadejo po cvetenju, še preden plod dozori. Plodovi navadnega šipka so rdeči in imajo jajčasto obliko ter značilen sadni vonj ter rahlo trpek okus. Najdemo ga predvsem na gozdnem robu ali med gosto podrastjo.
Za uporabo v medicinske namene nabiramo zrele plodove in jih tudi ustrezno pripravimo. Sušeni plodovi se razrežejo in semena se odstranijo. Vsebujejo okoli 0,3% vitamina C, čreslovino, karotenoide, druge vitamine ter različne mineralne snovi.
Plodovi navadnega šipka se v prehrani pogosto uporabljajo za pripravo marmelad, napitkov in drugih jedi. Zaradi visoke vsebnosti vitamina C se tradicionalno uporablja za izdelovanje čaja, ki pomaga pri prehladnih obolenjih. Šipkov čaj je priljubljeno zdravilo pri težavah z dihali, saj naj bi imel blažilni učinek na kašelj, podpiral imunski sistem in pomagal pri lajšanju simptomov prehlada. Prav tako se šipkov čaj uporablja pri obolenju ledvic in sečnih poti ter kot blago odvajalo za spodbujanje prebave.
Dominvrt e-novice
Resničnostni šov Kmetija lahko na POP TV spremljate od ponedeljka do petka ob 21.00, vse epizode pa so dan prej dostopne tudi na VOYO. Članke o zanimivem in pestrem dogajanju pa lahko vedno preberete tudi na portalu Zadovoljna.si in Moškisvet.com.
Komentarji (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV