Tudi letošnja jesen je v znamenju projekta Štartaj Slovenija, tokrat v prenovljeni podobi – Štartaj, Slovenija: na podeželju. Letos vas na policah trgovin Interspar čakajo izdelki sedmih izjemnih podjetniških kmetov, eden od teh je tudi Toni Kukenberger, ki je na trgovske police poslal svoje eko sirne namaze.
Toni Kukenberger že več kot desetletje uspešno vodi kmetijo, ki mu jo je v roke predal njegov dedek. Po poklicu je diplomirani zootehnik, razkriva pa, da svoje izbire poklica ne obžaluje: "Že ko sem bil še majhen, sem vedno govoril, da bom največji kmet v Sloveniji. To se seveda ni uresničilo, sem pa vedno čutil ljubezen do dela z naravo in v naravi. Na koncu me je to pripeljalo do tu, kjer smo danes."
Pri tem poudarja, da sta za njegovo znanje o delu na kmetiji ključni tako delo kot praksa: "Ključni sta obe veji. To vedno poudarjam. Brez teoretičnih osnov ne moreš ničesar drugega kot da nekaj poskušaš in naključno prihajaš do takih ali drugačnih rezultatov. Lastna šola je najdražja in bolje se je učiti na tujih napakah kot pa na svojih. Ali pa, še bolje, na znanju, ki ga lahko prejmeš od nekoga drugega. Šola pa ti da točno toliko, kolikor vzameš: lahko se šolaš na najslabši šoli, pa boš dobil več znanja kot pa nekdo, ki se šola na Harvardu. Jaz osebno sem z vseh šol odnesel res veliko."
![Štartaj Slovenija - Toni Kukenberger](https://images.24ur.com/media/images/884xX/Oct2023/ab034685872eaa8dafcd_63136488.jpg?v=aad3)
Kmetijo je prevzel že pri svojih 24 letih, na njej pa danes delujejo kar štiri generacije. Po njegovih besedah to predstavlja enega največjih izzivov v njegovem življenju. "Predvsem zato, ker delamo v poslu, kjer ne moreš za vikend izklopiti krav in jih v ponedeljek priklopiti nazaj," pojasnjuje. Priznal je, da je imel na področju razdeljevana dela kar nekaj težav: "Predvsem sem preveč obremenil sebe in starša, ki sta uradno že oba v penziji, pa še vedno delata kot nekaj let nazaj. Za podporo sem jima neskončno hvaležen, tega nikoli ne bom mogel vrniti, se bom pa maksimalno potrudil, da se bo tudi to čim prej spremenilo. Na splošno je v podjetništvu, še posebej pa v kmetijstvu, tako, da predhodna generacija pomaga mlajši oz. da generacije sodelujejo, ampak jaz sem to vzel preveč za samoumevno in sem odločen to spremeniti, da si bosta tudi starša lahko vzela več prostega časa. To jima preprosto pripada. Svoje sta uradno ''oddelala'' in zdaj bi morala imeti na izbiro, koliko bosta še delala. To je moja obveza do njiju."
Slovenski kmetovalec pa je priznal, da je na račun njegove nove kmetovalno-podjetniške poti opeharjena tudi njegova družina: "Včasih pride obdobje, ko po ves teden otroke in ženo vidim samo pri zajtrku ali pa samo na kratko zjutraj in preden gredo spat. Tudi to želim v prihodnje izboljšati."
Ne glede na vse se Toni iz dneva v dan trudi svojo podedovano kmetijo vedno bolj modernizirati in jo tako ohranjati v koraku s časom. Vsaka krava na njegovi kmetiji ima tako sledilnik, obenem pa ima tudi mobilno mlekarno.
"Mobilno molzišče je naprava, ki je v principu zelo preprosta. Nam je omogočila, da smo lahko šli v ekološki način reje krav, saj to zahteva pašo. Ker imamo kmetijo sredi vasi, paša seveda ne bi bila mogoča, če ne bi mogli krav pomolsti kar na pašniku. To smo uredili s prevoznim molziščem, ki smo ga letos uporabljali že deseto leto. Molzišče sem sprojektiral in izdelal sam, pri nekaterih podrobnostih so mi pomagali prijatelji," je povedal o mobilnem molzišču, glede sledilnikov krav pa:
"Ovratnice, ki zaznavajo gibanje krav, pa niso moj izdelek, sem pa eden prvih uporabnikov tega sistema, ki ga je razvilo slovensko startup podjetje. Ovratnice ves čas nadzirajo gibanje krav in ga sporočajo na strežnik, kjer se podatki obdelajo z matematičnimi algoritmi in rezultat so grafikoni gibanja krav, ki nam povedo marsikaj o njihovem zdravju, posebnostih v obnašanju, poteku bolezni, zdravljenja itd. Sem velik zagovornik vpeljave digitalnih pripomočkov v kmetijstvo, saj nam to omogoča, da se odločamo na podlagi podatkov in ne naključno. Poleg tega pa se tudi razbremenimo. To pa je ključno."
![Eko sirni namazi, ki jih Toni ponuja na trgovskih policah.](https://images.24ur.com/media/images/884xX/Oct2023/5ecf1a2f01550955ee93_63136490.jpg?v=bf97)
Toni je povedal, da ideje za modernizacijo kmetije sicer večinoma črpa iz potreb, včasih pa mu na pomoč priskočijo tudi ideje drugih ponudnikov. Tako je sklenil, da bo naslednji njegov večji korak modernizacije predstavljala robotska molža, kar je tudi utemeljil: "Molža je opravilo, ki terja delavca 365 dni na leto, ne glede na to, če si zdrav ali ne, če si na dopustu, če te kaj boli ali pa če je smrt v družini. Ni dopusta, ni oddiha, ni bolniške. Malo si poskušajte predstavljati tako situacijo v službi. Prav zato je nujno, da si pomagamo s takimi rešitvami ..."
Toni pa navkljub uspehu ne počiva, ampak se iz dneva v dan izobražuje. Ne samo, da je postal izkušen sirar, trudi se biti tudi dober vodja poslov na kmetiji: "Na tem področju se v zadnjem letu tudi zelo intenzivno izobražujem. Trdno verjamem, da je ekipa ljudi, ki sledi istim ciljem in isti viziji, ključ do uspeha. Vse ostalo se lažje nadomesti oz. najde kot pa se zgradi taka ekipa. Svoji ekipi (od družine do sodelavcev) res 100 % zaupam in verjamem, da se pred nami odpirajo nova obzorja, še jasnejša in svetlejša kot do sedaj. Ponudba naših izdelkov se bo zagotovo še dopolnjevala, več pa za zdaj ne želim razkriti."
Dominvrt e-novice
Oddajo Štartaj Slovenija: na podeželju si lahko ogledate vsako nedeljo ob 18.45 na POP TV!
Komentarji (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV