Dominvrt.si
Zelena dežela: pegasti badelj

Kako uporabiti sveto baziliko?

N. Č.
12. 10. 2022 05.00
0

Matjaž Javšnik in Tanja Postružnik Koren sta se tokrat odpravila na Kras, ki se po grozovitih požarih že počasi postavlja na noge. Obiskala bosta Ferrarijev vrt v Štanjelu, se udeležila trgatve, mojster kamnoseka ju bo poučil o pomenu kamna in raznolikih izdelkih iz tega preprostega, a izredno zanimivega materiala, zeliščarica Magda Rogelja pa bo Tanji izdala skrivnost, kako okrepiti imunski sistem in telo pripraviti na prihajajočo zimo.

Zeliščarica Magda Rogelja v Vojščici (blizu Kostanjevice na Krasu) goji med 80 in 100 vrst zelišč. Vsa zelišča pridelujejo sami, nekatera pa nabirajo celo v naravi. Iz njih izdelujejo najrazličnejše izdelke, kot so čaji, zeliščni pripravki (npr. tinktura), razna mazila, eterična olja, hidrolati itd.

Kako pripraviti žganje iz tropin

Zaradi suhe in revne zemlje na Krasu sadja ni prav veliko, to pa ne pomeni, da so tamkajšnji prebivalci za kaj prikrajšani. Živ dokaz za to je Magda Rogelja, ki žganje pripravlja kar iz tropin. Potrebno je poskrbeti, da grozdje oz. tropine niso preveč iztisnjene, da imajo še kaj v sebi. Tropine stresemo v posodo, na vrh pa položimo še sveža zelišča. Gre za zeliščno žganje, ki je svetlo, čisto in bistro, ker zelišča niso namočena v žganju, ampak se v njem kuhajo. 

Zelena dežela: pripravljanje žganja iz tropin
Zelena dežela: pripravljanje žganja iz tropin FOTO: POP TV

Kako uporabiti sveto baziliko

Gre za rastlino, ki raste v Indiji, včasih smo jo našli predvsem na vrtovih budističnih templjev, danes pa je vedno bolj razširjena tudi drugje po svetu. 

Sveto baziliko so v medicini najprej uporabljali za prehladna obolenja, gripo, astmo, malarijo in tuberkulozo, danes jo poznamo kot "rastlino joge", ki pomirja dušo in telo. Uporabljamo jo lahko v različnih oblikah. Na primer kadar Magda čuti nemir, nervozo ali tiščanje v prsih, vzame en listek in ga poje. To jo zares pomiri, a najpogosteje se sveta bazilika uživa v obliki čaja. Magda svetuje pripravo poparka, saj gre za rastlino s precej nežnimi listi in steblom. Rastlino nasekljamo in postavimo v posodo. Če smo se odločili za uporabo sveže rastline, uporabimo eno jušno žlico pripravka na 2,5 dcl vode, če pa smo se odločili, da zelišče posušimo, pa uporabimo eno čajno žličko na 2,5 dcl vode. Vodo zavremo, ugasnemo, damo rastlino notri, pustimo 10 minut, precedimo in pijemo. Če ste bolj pod stresom oz. bolj nervozni, pijete čaj svete bazilike trikrat na dan po eno skodelico, drugače pa lahko samo zjutraj ali pa samo zvečer pred spanjem in veliki problemi se nam bodo takoj zdeli manjši.

Zelena dežela: sveta bazilika
Zelena dežela: sveta bazilika FOTO: POP TV

Kakšen je Magdin jesenski nasvet za preventivo 

Magda Rogelja, ki je bila dolga leta zaposlena v zdravstvu, poudarja pomen vzdrževanja in krepitve imunskega sistema. Priporoča jutranje sprehode v naravo in stik z rastlinami, predvsem pa poslušanje in upoštevanje lastnega telesa, da pa bi dodatno poskrbeli za svoje telo, pa priporoča vsakodnevno pitje pegastega badlja (v olivnem olju), ki čisti jetra in razstrupi telo. Da bi se kar se da dobro pripravili na zimo, pa je priporočljivo tudi pitje grenčice, ki dviguje imunski sistem. Dovolj je že en požirek na dan, pa naj bo to zjutraj ali zvečer.

Da bi izvedeli več o Krasu in vrtovih gradu Štanjel, si oglejte celotno epizodo oddaje Zelena dežela na VOYO.

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

Komentarji (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Dominvrt.si, Vse pravice pridržane Verzija: 698