Dominvrt.si
Hruška viljamovka

Kraljica med hruškami, hruška viljamovka

N. Č.
26. 11. 2022 05.00
0

Voditeljica oddaje Kuhinja na kolesih Tara Zupančič bo tokrat obiskala domačijo Firbas, ki je znana predvsem po prav posebni hruški – Firbasovi viljamovki. Gre za sadež, ki vabi, da ga okusite in se mu popolnoma prepustite. Vaše brbončice vam bodo hvaležne!

Hruška viljamovka, običajno imenovana hruška Williams ali hruška Bartlett, je najpogosteje gojena sorta hrušk v Evropi. Hruška viljamovka naj bi izvirala iz Anglije, kjer jo je med leti 1765 in 1770 gojil šolski učitelj John Stair, nato pa jo je širši javnosti predstavil vrtnar po imenu Williams.

Leta 1799 je James Carter uvozil več dreves viljamovke v Združene države Amerike in jih posadil na zemljišču Thomasa Brewerja v Roxburyju (Massachusetts). Posestvo v Massachusettsu je kasneje pridobil Enoch Bartlett iz Dorchestra, a ker ni vedel za njihov izvor, je hruške poimenoval kar po sebi in sorto predstavil širši javnosti v ZDA. Do leta 1828, ko so iz Evrope prispela nova drevesa, ni bilo ugotovljeno, da sta hruški Bartlett in Williams pravzaprav enaki. V ZDA in Kanadi se je ohranilo ime Bartlett, toda raziskave kažejo, da po svetu obstaja kar 150 različnih poimenovanj za hruško, ki jo pri nas poznamo pod imenom hruška viljamovka. 

Hruška viljamovka velja za kraljico med hruškami.
Hruška viljamovka velja za kraljico med hruškami. FOTO: Profimedia

Plod ima zvonasto obliko, ki na zahodu velja za tradicionalno obliko hruške, njegova zelena lupina pa ob kasnejšem zorenju porumeni, čeprav obstajajo tudi sorte z rdečo lupino. Velja za poletno, aromatično hruško, ki slabo prenaša mraz. Najprimernejši čas za obiranje je konec avgusta, obrezovanja pa se navadno lotimo spomladi. Pogosto jo uživamo kar surovo, primerna pa je tudi za uporabo v kuhinji, saj, kot lahko vidite tudi v kulinarični oddaji Kuhinja na kolesih, dobro ohrani svojo obliko. Recepta za govedino v hruškovi omaki in hruškovo pecivo lahko najdete tudi na portalu Okusno.je.

Odlično hruškovo pecivo, kot ga pripravijo na domačiji Firbas
Preberi še
Odlično hruškovo pecivo, kot ga pripravijo na domačiji Firbas

 Hruško viljamovko pri nas uporabljamo tudi za pridelavo izredno priljubljenega in cenjenega sadnega žganja. Gre za najplemeniteljše in najkakovostnejše hruškovo žganje, z izrazito aromo in 40-odstotno vsebnostjo alkohola. Viljamovko pridobimo s procesom žganjekuhe, o katerem lahko več izveste TUKAJ!

Kaj je žganjekuha in kako se je lotimo?
Preberi še
Kaj je žganjekuha in kako se je lotimo?

Ne zamudite oddaje Kuhinja na kolesih, ki je na sporedu vsako soboto ob 17.15 na POP TV, vse zamujene epizode pa si lahko ogledate na VOYO!

Ne zamudite oddaje Kuhinja na kolesih ob 17.15 na POP TV!
Ne zamudite oddaje Kuhinja na kolesih ob 17.15 na POP TV! FOTO: POP TV

 

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

Komentarji (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Dominvrt.si, Vse pravice pridržane Verzija: 702