Dominvrt.si
Jabolka v košari

Stare sorte jabolk so odlične za predelavo

N. Č.
18. 11. 2022 05.00
0

Tanja Postružnik Koren bo tokrat obiskala kmetijo Rebernik, kjer ji bo Janez Mirkac zaupal družinske skrivnosti pridelave naravnih sokov, penin, kisa in mošta iz domačih jabolk. Poučil pa jo bo tudi o stiskanju oz. prešanju sadja, pasterizaciji ter primernem shranjevanju tovrstnih izdelkov.

Janez Mirkac bo v oddaji Zelena dežela spregovoril o pridelavi naravnih sokov, penin, kisa in mošta iz visokodebelnih nasadov in starih sort jabolk. Na kratko bo predstavil najbolj poznane sorte jabolk na Koroškem, ki se na tem območju ohranjajo že skozi stoletja, na kratko pa bo spregovoril tudi o celoletni skrbi za nasade ter poudaril pomen tradicije in spoštovanja starih dreves, ki so jih posadili naši predniki. 

Stare sorte jabolk so odlične za predelavo.
Stare sorte jabolk so odlične za predelavo. FOTO: POP TV

Bobovec

Bobovec je avtohtona sorta jabolk, ki je primerna predvsem za predelavo v kis, sok ali jabolčnik. Gre za izredno odporno sorto, Slovenci pa jo s ponosom uvrščamo med najokusnejše. Jabolka te sorte so izredno debela, rahlo valjaste oblike, krasijo pa jih kratki peclji. Meso je po obiranju zelo trdno, omehča se šele po novem letu, okus pa je kiselkast. 

Krivopecelj

Sorta krivopecelj sicer izvira iz Nemčije, vendar jo pogosto najdemo tudi pri nas. Gre za izredno trpežno, srednje kakovostno sorto, ki praviloma zori oktobra, uporabna pa je vse do februarja. Meso je čvrsto, a sočno, okus pa je osvežilno kiselkast, kar pomeni, da so jabolka primerna predvsem za predelavo v domač jabolčni sok. 

Štajerski mošancelj

Štajerski mošancelj je sorta z izredno drobnimi plodovi, zelenkasto rumene barve, ki s časom spremenijo barvo v zlato rumeno. Meso je precej čvrsto, vinsko kiselkastega okusa, zaradi značilne arome pa je vrsta najbolj primerna za predelavo v jabolčnik. 

Boskopski kosmač

Gre za staro, izredno odporno sorto z debelimi in čvrstimi plodovi, z zelenkasto rjavo lupino na eni strani in prijetno rdečkasto barvo na drugi, sočni strani. Meso je sočno, okus pa je izredno kisel. 

To je najboljši način za shranjevanje jabolk
Preberi še
To je najboljši način za shranjevanje jabolk

V spodnjem video posnetku lahko izveste več o pridelavi mošta iz omenjenih sort, Janez pa bo predstavil tudi prav posebno jabolčno penino, ki jo pridelujejo na njihovi kmetiji. 

Ne zamudite oddaje Zelena dežela, ki je na sporedu vsako nedeljo ob 17.45 na POP TV, vse zamujene epizode pa vas že čakajo na VOYO!

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

Komentarji (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Dominvrt.si, Vse pravice pridržane Verzija: 698