Študije so pokazale, da so čiliji pravo domače zdravilo za glavobol. Kapsaicin, kemična snov, ki jo naravno vsebujejo čiliji (tvori med 0,5 in 1,5 % sestave plodu) in povzroča, da je plod pekoč, namreč iz čutnih nevronov črpa tako imenovano substanco P, nevropeptid, ki deluje kot prenosnik signalov bolečine v osrednji živčni sistem. Povedano preprosto: kapsaicin nevronu prepreči pošiljanje signala za bolečino.
Preverite, za kaj vse je koristen:
Preprečevanje sinusitisa in zamašenega nosu
Spet je na delu kapsaicin. Pekočina stimulira izločanje sluzi iz nosu, antibakterijske lastnosti kapsaicina pa pomagajo v boju s kroničnim sinusnim vnetjem.
Zaviranje raka prostate
Že tretjič, kapsaicin. Ne le da vam opeče jezik, ta žgoča snov tudi požene rakave celice v ’samomor’, so pokazale študije o zdravljenju raka na prostati. Raziskave na miših so pokazale, da kapsaicin povzroči razkroj kar 80 % rakavih celic, velikost tumorjev, izpostavljenih kapsaicinu, pa je dosegla le petino tistih brez kapsaicina. Raziskovalci še pravijo, da ima kapsaicin velik vpliv na zaviranje množitve kulture celic človeškega raka na prostati.
Zniževanje visokega krvnega pritiska
Redno uživanje čilijev bo naše telo oborožilo z vitaminoma A in C ter bioflavinoidi. Ti pomagajo krepiti žilne stene, ki tako postajajo debelejše in bolj prilagodljive na spremembe krvnega pritiska. Ob uživanju čilijev se potimo, kar povzroča izgubo tekočine in začasno zmanjšanje volumna krvi.
Blaženje vnetij
Ker zavira tvorbo substance, ki je povezana s širjenjem vnetij, kapsaicin deluje protivnetno. Znanstveniki upajo, da ga bodo nekega dne lahko uporabljali kot zdravilo za artritis, luskavico in diabetsko nevropatijo.
Olajšanje pri črevesnih boleznih
Študija ameriške univerze Duke (North Carolina) je pokazala, da kapsaicin igra pomembno vlogo pri zdravljenju črevesnih vnetij. Hkrati ubija bakterijo H. Pylori, kar preprečuje nastanek čira na želodcu.
Pomoč pri hujšanju
Kapsaicin je termogeničen, kar pomeni, da se pri njegovi presnovi sprošča toplota. S tem spodbuja telo, da kuri maščobe.
Izdelajte si domač kajenski poper
Kajenski poper se je včasih uporabljal kot nadomestek za poper in je veljal za manjvredno začimbo. Še vedno se ga drži beseda poper, a gre v resnici za mlet čili. Danes velja za superživilo in vedno več ljudi se odloča za uporabo te čudovite začimbe.
Kajenski poper je mešanica različnih vrst posušenega rdečega čilija, kajenska paprika pa je drugo ime za kajenski poper. Je nadvse pomembna začimba v mnogih svetovnih kuhinjah, predvsem v indijski, korejski in japonski, znan pa je tudi po čudežnih zdravilnih lastnostih. Med drugim blaži bolečine, uravnava prebavo, uničeval naj bi celo rakave celice. Povsem preprosto ga lahko naredite doma. Potrebujete majhne posušene rdeče čilije. Preden jih posušite, se odločite, ali jim boste odstranili semena (v tem primeru bo poper manj pekoč) ali jih pustite. Nato posušene čilije zmeljete v kavnem mlinčku ali jih strete v terilniku. Ko mlinček odprete, pazite, da ne vdihnete prahu. Zmlet čili shranite v posebno posodico, in že je kajenski poper nared za uporabo!
Komentarji (8)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV