Dominvrt.si
Črni kaki

Kaki, ki ima okus po čokoladi

L.M.
31. 10. 2024 05.00
0

Ste že kdaj videli sadež, ki tako po okusu kot videzu spominja na čokolado? Imenuje se črni kaki, kar je precej smiselno ime, saj je njegova notranjost v resnici črna kot čokolada. Preberite več o tem nenavadnem sadežu.

Črni kaki je zimzeleno drevo z okroglo krošnjo, ki zraste od 10 do 25 metrov visoko, s premerom stebla okoli pol metra. 

To tropsko sadje je, kot že ime pove, sorodnik kakija in del družine ebenovcev. 

Čeprav črno meso v notranjosti ploda lahko vzbuja odpor, je izjemno cenjen in uporabljen v prehrani na območju Južne Amerike. Drevo se zaradi užitnih sadežev goji predvsem v tropskih območjih Mehike in Gvatemale. Zunaj teh območij je malo poznano, a v zadnjem času pridobiva poznavalce tudi zunaj teh območij. 

Znotraj sadeža se nahajajo velike rjave koščice.
Znotraj sadeža se nahajajo velike rjave koščice. FOTO: Adobe Stock

Videz sadeža črnega kakija

Plod črnega kakija se po velikosti lahko primerja s paradižnikom. Ima tanko, gladko lupino, ki med zorenjem prehaja iz svetlo zelene v temno olivno ali črno. Sčasoma se lahko pojavijo še črne lise. Pogled v notranjost zrelega črnega kakija razkrije temno rjavo ali črno meso, kremaste strukture, zaradi česar ga primerjajo tudi s čokoladnim pudingom. 

Zahteve za gojenje črnega kakija

Črni kaki je rastlina vlažnih tropov in subtropov. Lahko se goji na nadmorski višini do 2000 metrov, najbolje pa uspeva pod 600 metri. Raste na območjih, kjer so letne dnevne temperature v razponu od 20 do 27 stopinj Celzija, lahko pa prenese tudi nekoliko nižje ali višje temperature. Zrele rastline lahko uničijo temperature pod 0 stopinj Celzija, medtem ko bo mlada rastlina najverjetneje močno poškodovana že pri nekaj stopinjah nad ničlo. 

Rastlina ima najraje sončno lego, a prenese tudi nekaj sence. Drevo se prilagaja različnim vrstam tal in preživi daljše obdobje močnejših padavin, vendar je precej občutljivo na sušo, zato je na suhih območjih potrebno obilno namakanje. Ugajajo mu apnenčasta tla, najbolje pa se obnese v prsti s pH vrednostjo od 6 do 7.

Črni kaki je dvodomna rastlina, kar pomeni, da za razvoj plodov in semen potrebujemo vsaj eno žensko in eno moško rastlino. 

Tako kot oranžnega, tudi črni kaki obiramo pozno jeseni in pozimi. 

Pogled v notranjost zrelega črnega kakija razkrije temno rjavo ali črno meso.
Pogled v notranjost zrelega črnega kakija razkrije temno rjavo ali črno meso. FOTO: Adobe Stock

Hranilna vsebnost črnega kakija

Črni kaki je poleg svojega bogatega okusa tudi poln dobrih vitaminov in mineralov, zato je odlična zdrava alternativa čokoladi in drugim sladkarijam. 

Vitamini: Črni kaki je bogat vir vitamina C, ki ima vlogo pri krepitvi imunskega sistema. Vsebuje tudi vitamin A, ki je bistven za ohranjanje zdrave kože in vida.

Minerali: To sadje je polno bistvenih mineralov, kot sta kalij, ki podpira zdravje srca, in mangan, bistvenega pomena za tvorbo kosti in presnovo.

Prehranske vlaknine: Črni kaki je odličen vir prehranskih vlaknin, ki skrbi za urejeno prebavo in pomaga pri uravnavanju telesne teže.

Antioksidanti: Črni kaki je sadje, polno antioksidantov, kot so karotenoidi. Ti pomagajo v boju proti oksidativnemu stresu in vnetjem ter prispevajo k splošnemu dobremu počutju.

Čeprav črni kaki pri nas ni tako zelo poznan, ni nobenega razloga, da gojenje v naših razmerah ne bi bilo uspešno. Plodovi so pravi zaklad, tako v smislu okusa kot koristi za zdravje, kar je zadosten razlog, da ga posadite na svoj vrt.

Poglejte še recepte  iz KAKIJA!
UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

Komentarji (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Dominvrt.si, Vse pravice pridržane Verzija: 702