Pisali smo že, da fige niso le okusne, ampak so prava zakladnica zdravja, zato si jih poleti le privoščite ali pa figo celo posadite na domačem vrtu. Tina in Metka sta se odpravili k prijateljem v Strunjan, ki se ukvarjajo z gojenjem fig, ter nam zaupali vse o vzgoji in uporabi teh slastnih sadežev.
Gostiteljica, ki ji je ravno tako ime Tina, pa je Metki in tudi nam gledalcem zaupala recept za božanske primorske fige s primorsko panceto sušeno na burji.
Fige s panceto
Priprava
Zrele fige narežemo na četrtine, a pustimo, da se spodaj še vedno držijo skupaj, nato vzamemo malo gorgonzole ali kakšnega drugega priljubljenega topljenega sira ter ga damo na sredino vsake fige, te nato ovijemo v rezine pancete. Začinimo z malce balzamičnega kisa in olivnega olja in jih razporedimo po pekaču. Pečemo na 180 stopinj Celzija le toliko časa, da se sir stopi in se panceta malce zapeče.
Vaši gostje bodo navdušeni!
Za tiste, ki imate fig na pretek, smo pripravili še tri recepte, ki jih preprosto morate preizkusiti
Mafini s figami in mandlji
Nič ni lažjega kot priprava okusnih mafinov. Navedene sestavine preprosto zmešamo, dobljeno zmes nadevamo v pripravljene modelčke in vse skupaj potisnemo v pečico. Sledijo minute, ko opazujemo, kako mafini ljubko naraščajo, končni rezultat pa je nekaj zlato rjavega, ki nas zapelje že s svojim čudovitim vonjem.
Priprava
- Fige zelo na drobno nasekljamo, pečico pa vklopimo in nastavimo na 190 stopinj Celzija. V vsako vdolbinico pekača za mafine položimo papirnato košarico.
- V večjo skledo presejemo moko, jedilno sodo in sol, dodamo pa tudi sladkor. Vse sestavine dobro premešamo. V manjši skledi zmešamo fige, mandlje, jajce in olje. Prilijemo vodo in mandljevo aromo. Pripravljeno tekočo zmes z ročno metlico previdno primešamo suhim sestavinam. S pripravljeno maso napolnimo vdolbinice pekača za mafine. Vsako vdolbinico napolnimo do dveh tretjin.
- Maso po vrhu posujemo z mandljevimi lističi, nato pa pekač za 25 minut potisnemo v ogreto pečico, da mafini narastejo in pridobijo zlato rjavo barvo.
- Ko so mafini pečeni, jih najprej nekoliko ohladimo, nato pa jih razporedimo na servirni pladenj in ponudimo.
Pečene fige s sladoledom
Preprosta, hitro pripravljena in božansko dobra poletna sladica, ki navduši.
Priprava
- Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Fige na hitro oplaknemo pod tekočo vodo in osušimo s papirnatimi brisačkami. Po potrebi jim porežemo peclje. V vsako figo z ostrim nožem naredimo dve zarezi (pazimo, da nista pregloboki!), da dobimo četrtine, ki se v spodnjem delu še držijo skupaj.
- Zarezane fige s prsti nekoliko razpremo in v sredino vsake položimo košček masla. Razporedimo jih po manjšem globokem pekaču, prelijemo z medom, potrosimo z mletim cimetom in pečemo v ogreti pečici približno 10 minut. Medtem ko se fige pečejo, pistacije z nožem grobo sesekljamo.
- Pečene fige serviramo na krožnike. V sredino vsake fige položimo majhno kepico vanilijevega sladoleda. Po figah in sladoledu potrosimo sesekljane pistacije in polijemo malo sladkega sirupa, ki se je naredil v pekaču med peko fig. Pripravljeno sladico takoj postrežemo.
Pita s svežimi figami
Da ne bo nepotrebnih skrbi kaj narediti, ko figa obrodi. Pustite se razvajati figovi piti.
Priprava
- Fige temeljito operemo in jih z ostrim nožem narežemo na rezine. V skodelici štiri žlice hladnega mleka premešamo s tremi žlicami sladkorja. Dodamo pudingov prašek in mešamo tako dolgo, dokler ne nastane gladka zmes. Pazimo, da med mešanjem ne nastanejo grudice.
- Na kuhalnik pristavimo kozico, v katero vlijemo preostalo mleko. Ko mleko zavre, znižamo temperaturo in z metlico počasi umešamo pudingovo maso. Med stalnim mešanjem kuhamo še 3 minute, da se puding zgosti. Ko je puding pripravljen, kozico odstavimo.
- V veliki skledi zmešamo in z ročnim mešalnikom gladko stepemo maskarpone, vaniljev puding in jogurt. Pripravljeno maso pokrijemo in za pol ure postavimo v hladilnik.
- Medtem pečico segrejemo na 190 stopinj Celzija. Pekač s stranicama 25x16 cm dobro namastimo. Na kuhalnik pristavimo manjšo kozico, v kateri na zmernem ognju razpustimo preostalo maslo. Vsak list testa posebej namažemo z razpuščenim maslom in položimo v pekač.
- S pripravljeno kremo prelijemo testo in po kremi razporedimo fige. Pekač potisnemo v pečico in pito pečemo približno 30 minut, da se krema strdi in pozlati. Ko je pita pečena, jo dobro ohladimo. Ohlajeno pito razrežemo, serviramo na krožnike in postrežemo.
Komentarji (1)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV