Dominvrt.si
Jajčne lupine

Trije koraki do naravnega gnojila za vrt in cvetlice

L.M.
12. 06. 2024 05.00
0

Ko boste naslednjič razbili nekaj jajc za zajtrk ali peko, lupin nikar ne zavrzite, saj so lahko odličen organski dodatek za vaš vrt. Zdrobljene jajčne lupine namreč lahko zemlji priskrbijo dragocena hranila zaradi česar bo vaš vrt lepše rasel ter obrodil več plodov.

Lupina kokošjega jajca je sestavljena iz približno 96 % kalcijevega karbonata (CaCO3). Kalcij je bistveno rastlinsko hranilo, ki ublaži kislost tal. Hitro rastoče rastline ga iz zemlje precej hitro izčrpajo, zato so jajčne lupine idealen dodatek in gnojilo tako za rože in zelenjavo kot sadno drevje in grmovnice na vašem vrtu.

Jajčne lupine, ki so zdrobljene, bodo hitreje začele sproščati kalcij in druge koristne snovi.
Jajčne lupine, ki so zdrobljene, bodo hitreje začele sproščati kalcij in druge koristne snovi. FOTO: Shutterstock

Kako pripraviti suho gnojilo iz jajčnih lupin?

Shranite jajčne lupine. 

Jajčne lupine sperite s toplo vodo in pustite, da se posušijo na zraku. Med pranjem podrgnite s prstom po notranjosti lupine, da odstranite vse ostanke, vendar poskusite ohraniti membrano, ki vsebuje obilo hranilnih snovi.  

Za najboljše rezultate načrtujte uporabo 2 do 4 jajčnih lupin za vsako rastlino, ki jo želite pognojti – odvisno od velikosti le-te. 

Jajčne lupine zdrobite ali zmeljite v fin prah

Jajčne lupine zdrobite ali zmeljite v fin prah, pri čemer si lahko pomagate s kuhalnico, s terilnico ali celo mlinčkom za kavo. V zemlji je mogoče uporabiti cele jajčne lupine, vendar se bodo veliko hitreje razgradile, če jih zdrobite ali zmeljete v prah.

Za lažji postopek drobljenja lahko jajčne lupine pred mletjem posušite na 150 stopinjah Celzija.  

Prah potresite po zemlji

V sadilno jamo dodajte nekaj žličk jajčne lupine v prahu, vsakič ko sadite novo rožo, zelišče ali zelenjavo.

Priprava tekočega gnojila iz jajčnih lupin

Strite nekaj surovih jajc, lupine sperite s toplo vodo in pustite na sončnem mestu, da se posušijo.

Jajca
Jajca FOTO: Shutterstock

Jajčne lupine rahlo zdrobite

Jajčne lupine rahlo zdrobite, saj boste tako lažje odmerili količino. V velik lonec dajte vsaj 3 žlice ali približno 40 gramov zdrobljenih jajčnih lupin. To bo dovolj za pripravo 4,5 litra čaja iz jajčnih lupin.

Kot dodatek uporabite nekaj epsom soli

Epsomova sol vsebuje veliko magnezija in sulfata, oba pa sta koristna za rastline. Razmislite o dodajanju 1 žlice epsomove soli za dodatna hranila. 

Lonec napolnite z vodo in jo pustite vreti nekaj minut

Lonec napolnite z vodo in jo pustite vreti nekaj minut. Za vsaki 2 žlici (30 gramov) zdrobljenih jajčnih lupin potrebujete 4 litre vode. Prekuhavanje vode bo aktiviralo sproščanje hranil iz jajčnih lupin. 

Jajčne lupine odstavite in pustite v loncu

Iz jajčnih lupin lahko pripravite tekoče gnojilo ali pa gnojilo v prahu.
Iz jajčnih lupin lahko pripravite tekoče gnojilo ali pa gnojilo v prahu. FOTO: Shutterstock

Lonec odstavite z ognja, ga pokrijte in pustite na sobni temperaturi vsaj 24 ur. Nič ne bo narobe, če počakate celo nekaj dni. V tem času bodo jajčne lupine v vodo sprostile vse svoje hranilne snovi.

Vodo precedite v kozarec in pustite zunaj čez noč

Tekočino precedite v kozarec in čez noč pustite na terasi ali balkonu. To bo omogočilo, da bo voda dosegla zunanjo temperaturo, s čimer boste zmanjšali tveganje za šokiranje rastline. Poleg tega rastline veliko lažje absorbirajo hranila iz vode, ki ni prehladna ali pretopla.   

Svoje rastline zalijte z razredčenim čajem iz jajčnih lupin

Rastline zalijte z razredčenim čajem iz jajčnih lupin. Za najboljše rezultate uporabite čaj iz jajčnih lupin enkrat na mesec. Tekočina, polna kalcija in drugih hranil, jim bo dala dobro spodbudo za rast. 

Ne le pri peki kruha, droži lahko uporabite tudi tako
Preberi še
Ne le pri peki kruha, droži lahko uporabite tudi tako
UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

Komentarji (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Dominvrt.si, Vse pravice pridržane Verzija: 698