Buče, ki so bile včasih zelo pogoste predvsem v okrasnih vrtovih, dandanes pa je vse več plodov različnih oblik, barv in okusov mogoče opaziti tudi na zelenjavnih vrtovih, so pred nekaj leti dobile novo članico družine bučnic: čajoto.
Tisti, ki doma gojijo čajoto, lahko v njenih plodovih uživajo tudi čez zimo, saj plodovi, ki niso prezreli, v hladnem prostoru odlično prezimijo. Njena uporaba je zaradi blagega okusa zelo raznovrstna: mogoče jo je uživati surovo, kuhano, ocvrto, dušeno ali pečeno. Slovenci jo uživamo večinoma kuhano, čeprav jo lahko pripravljamo enako kot bučke in kumare. Užitni in celo zdravilni naj bi bili tudi njeni lističi – te skuhamo v čaj, ki naj bi deloval diuretično in učinkovito zniževal krvni pritisk.
Trnati plodovi čajote so bogat vir vitamina C in aminokislin, poleg tega pa dajejo neskončno možnosti za pripravo. Ker so poleg vsega tega še zelo zanimive na pogled, se bodo gotovo kmalu razraščale po vseh slovenskih vrtovih.
Komentarji (5)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV