Kako pravilno očistiti rdeče zelje?
Ko zelje poberemo iz vrta, je verjetno nekoliko umazano, zato ga je treba pred skladiščenjem pravilno očistiti. Umazanijo je potrebno zdrgniti z roko ali s suho krpo, nikakor pa pri čiščenju ne uporabljajte vode, saj se tako sveže zelje hitreje pokvari. Prav tako je pred hrambo potrebno odstraniti umazane, nagrizene, gnile ali kako drugače poškodovane liste. Prizadete liste je potrebno odstraniti v celoti!
Kako shraniti sveže zelje?
Sveže rdeče zelje se lahko hrani dalj časa, v kolikor ga ohranimo celega zavitega v folijo, saj ga na ta način zaščitimo pred izgubo vlage. Tako lahko rdeče zelje ostane sveže od enega pa vse do treh tednov. Če rdečega zelja ne poberemo neposredno z vrta, ampak ga kupimo v trgovini, ne moremo vedeti natančno, kako sveže je v resnici, zato je maksimalni čas skladiščenja tukaj lahko nekoliko krajši. Med hrambo je zelje potrebno redno pregledovati in sproti odstranjevati gnile ali nagnite liste.
Shranjevanje rdečega zelja v hladilniku
V kolikor rdeče zelje hranimo v hladilniku, se čas skladiščenja zmanjša za nekaj dni (na od pet do 10 dni). Rdeče zelje lahko v hladilniku hranimo tudi narezano ali blanširano v nepredušni posodi.
Zamrzovanje rdečega zelja
Rdeče zelje je primerno tudi za zamrzovanje, in sicer v skrinji lahko zdrži celo do šest mesecev. Če želite rdeče zelje zamrzniti, ga najprej narežite na majhne oz. ozke trakove in temeljito sperite v hladni tekoči vodi, da odstranite vso morebitno umazanijo. Sledi blanširanje, ki pomaga živilom zmanjšati izgubo kakovosti skozi čas. To naredimo tako, da vzamemo dovolj velik lonec, nato pa v njem segrejemo osoljeno vodo. Ko voda zavre, dodamo zelje in ga pustimo, da se kuha do tri minute, nato pa lonec odstavimo. Zelje stresemo na cedilo in odcedimo vročo vodo. Nadaljujemo z ohladitvenim postopkom, pri katerem zelje oplaknemo z mrzlo tekočo vodo, nato pa ga pustimo v ledeni kopeli do tri minute. Ko se zelje posuši, je pripravljeno na shranjevanje. Izberemo lahko zamrzovalne vrečke ali pa katere koli druge posode, odporne proti zmrzali, pomembno je le, da posode ali pa zamrzovalne vrečke dobro zapremo. Da bi zagotovili užitnost zelja, ko ga vzamete iz skrinje, priporočamo, da vrečko ali posodo označite z datumom zamrznitve.
Zelje lahko pred zamrzovanjem pripravimo tudi v celoti (torej skuhamo, začinimo ...). Pomembno je le, da ga zapakiramo in zamrznemo v praktičnih velikostih porcij, da ga po odmrzovanju lahko le še segrejemo in takoj pojemo, na primer kot prilogo.
Opozorilo
Rdeče zelje ima izredno izrazito temno rdečo ali vijolično barvo, zato je pri rezanju in pripravi priporočljivo uporabljati kuharske rokavice in predpasnik, saj se bomo le tako uspešno izognili madežem na rokah in oblačilih. V kolikor se odločimo zelje shraniti v posode in ne v vrečke za zamrzovanje, moramo računati, da se tudi te lahko obarvajo.
Komentarji (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV