To se zgodi, če kakije pustimo na drevesu do prve slane

ROŽE IN VRT

To se zgodi, če kakije pustimo na drevesu do prve slane

L.M.
03.10.2024, 5:00
0

Kaki je izjemno priljubljeno jesensko sadje značilne oranžno-rdeče barve in sladkega okusa – vendar pa jih je za najboljši okus treba ujeti ravno pravi čas pobiranja. V nasprotnem primeru so plodovi trdi in enokusni ali pa, če čakamo predolgo, preveč zreli in mehki. Toda kako vemo, kdaj je zares pravi trenutek, da kakije poberemo z drevesa?

Ko je kaki pobran, že po njegovem okusu zlahka ugotovimo, ali je primerno zrel, medtem ko je samo na videzu to nekoliko težje določiti. 

Nezreli kakiji so polno taninov, ki jim dajejo močno trpkost ter kislost, in so zato neužitni. Po drugi strani pa je zrel kaki sladkega okusa in bolj ali manj – odvisno od sorte – mehke teksture. 

Trenutno je na svetu približno 2000 vrst kakijev.
Trenutno je na svetu približno 2000 vrst kakijev. / FOTO: Shutterstock

Katere vrste je vaš kaki?

Trenutno je na svetu približno 2000 vrst kakijev. Poleg barve se te lahko razlikujejo tudi po velikosti in obliki. Barva se spreminja od rumene, oranžne do oranžno rdeče, oblika pa je lahko okrogla ali rahlo podolgovata. 

Pri nas prevladujejo tri sorte tega sadeža. Kaki sorte Royo Brillante, imenovan tudi vanilijev kaki, je trši in bolj čvrst, medtem ko sorti Tipo in Hachiya dajeta bolj mehke plodove. 

Mehke sorte kakijev pobiramo sredi jeseni

Kakiji sorte Royo Brillante dozorijo v jeseni, v večjem delu države med oktobrom in novembrom. Sadje takrat postane oranžno-rdeče barve, lupina pa skoraj prosojna. Struktura sadeža najbolj zanesljivo pove, kdaj je kaki zrel. Za razliko od vanilijevega kakija, ki je čvrstejši, ima ameriški kaki najboljši okus, ko postane mehke, kašaste teksture. 

Kakiji sorte Royo Brillante dozorijo med oktobrom in novembrom.
Kakiji sorte Royo Brillante dozorijo med oktobrom in novembrom. / FOTO: Shutterstock

Vanilijev kaki je nekoliko poznejša sorta

Vanilijev kaki dozori nekoliko kasneje kot druge sorte, navadno v sredini novembra, ko so plodovi še vedno čvrsti na dotik. Najboljši pokazatelj zrelosti je živo oranžna barva sadeža. 

Po tem, ko smo jih pobrali, jih shranimo v hladnem in suhem prostoru. Pred uživanjem jih je dobro 'umediti', kar storimo tako, da cel sadež položimo v plastično vrečko in počakamo nekaj dni. 

Ali drži, da so kakiji zreli šele po prvi zmrzali?

Obstaja splošno prepričanje, da je za zorenje kakija potrebna zmrzal, kar ne drži. Pravzaprav nezreli kakiji, ki jih doleti mraz, hitro zgnijejo. Če kaki ni zrel in je napovedana pozeba, bo pridelek verjetno izgubljen. Čeprav zmrzal nima nobene zveze z zorenjem, pa zares lahko izboljša okus že zrelega sadja. Zreli kakiji se po zmrzali začnejo sušiti in postanejo slajši, ko se sladkor v njih skoncentrira. 

To je kaki, ki ima okus po čokoladi
PREBERI ŠE
To je kaki, ki ima okus po čokoladi

Pevka in igralka na svoj vrt posadila prav posebno rastlino
PREBERI ŠE
Pevka in igralka na svoj vrt posadila prav posebno rastlino