Tako bomo v prvi vrsti poskrbeli za zdravje cele družine, hkrati pa tudi privarčevali kakšen evro. Najlažje je takšno mešanico narediti poleti ali jeseni, ko je sveže zelenjave na pretek, a tudi v drugem letnem času bo šlo, morda bomo morali za spremembo kakšno zelenjadnico kupiti.
Mešanico lahko pripravimo na 'suh' način (zelenjavo posušite) z dodatkom soli, ali pa svežo zelenjavo zmiksamo. Uporabite por, korenje, listni in korenasti peteršilj, paradižnik, čebulo, česen papriko in kolerabo, seveda pa lahko vsak doda še kaj, kar ima doma ali mu je všeč. Dodamo le kvalitetno sol, in sicer na en kilogram zelenjave okoli 20 dekagramov. Zelenjavo operite, očistite, narežite in zmeljite v mešalniku. Pomembno je, da ne nastane pasta, ampak ostanejo drobni delci. Nato vmešajte sol in z mešanico napolnite manjše kozarce za vlaganje. Ti morajo biti napolnjeni čisto do vrha, da ne bodo nastali zračni mehurčki. Takšna mešanica se bo, shranjena v temnem in hladnem prostoru, obdržala vse do naslednje sezone. Mešanico lahko tudi zamrznemo ali pa si kot rečeno pripravimo suho različico. V tem primeru zelenjavo posušimo na temperaturi nad 46 stopinj Celzija, dodamo sol in zmeljemo v kavnem mlinčku ali terilniku. Za zdravje lahko dodamo tudi kurkumo, za pikantnost pa čili.
S takšno mešanico lahko obogatimo marsikatero jed, na primer enolončnice, omake za testenine in rižote, vmešamo jo lahko v omleto ali naredimo namaz. Poskusite! Številne okusne recepte najdete TUKAJ!
Komentarji (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV