Dominvrt.si
Marela

Z razlogom so izjemno priljubljene

S.C.
26. 09. 2018 10.08
2

Poleg jurčkov in lisičk Slovenci od gob najraje nabiramo in uživamo dežnikarice oziroma ’marele’, ki v tem času rastejo kot ’gobe po dežju’. Ker bodo te dni pogosta sestavina naših jedilnikov, je dobro, da jih bolje spoznamo.

Marela
Marela FOTO: Thinkstock

Glede na pokritost z gozdovi je Slovenija relativno bogata tudi z gobami, zato se ni za čuditi, da je gobarjenje nadvse priljubljena ljubiteljska dejavnost med Slovenci. Kulinarično zanimivih je veliko vrst gob, a daleč najbolj priljubljene gobe so jurčki, lisičke in dežnikarice. A medtem ko je bilo o prvih dveh že veliko napisanega in povedanega, o marelah – tako jim pravimo po domače – vemo bolj malo. Pa jih spoznajmo …

Ocvrte marele
Ocvrte marele FOTO: iStock

Orjaški dežniki (macrolepiota procera) so užitne gobe iz rodu macrolepiota (dežnik). Rastejo med junijem in novembrom v svetlih gozdovih ali na gozdnih tratah. Mlada dežnikarica ima jajčast klobuček, ki se kasneje odpre in dobi kroglasto obliko. Sicer pa velja za eno največjih gob pri nas in lahko zraste do 50 centimetrov v višino, premer klobuka pa imajo odrasli primerki do 30 centimetrov. Ko je zaprta, ima klobuček rdečkaste barve, kasneje ta postane luskast. Na spodnji strani ima več lističev bele barve, v katerih je trosni prah. Stari dežniki imajo robove lističev rjave barve in so pogosto pegasti. Bet, ki je spodnjem delu gomoljasto odebeljen, je pri mladih gobah poln, kasneje pa oleseni in postane votel. Bet je ’okrašen’ tudi z belim obročkom. Ker obstaja več podobnih užitnih vrst dežnikov, ki imajo stari trden premakljiv obroček na betu, ni bojazni, da bi jih zamenjali s strupenimi gobami.

Preverite, kaj mora vedeti vsak gobar!

Dežniki so pogojno užitni in jih moramo nujno toplotno obdelati, surovi so namreč škodljivi in lahko povzročijo prebavne motnje. Uživamo samo klobuke, bet pa zavržemo. Meso dežnikarice je belo in blagega okusa. Da izboljšamo okus, ne potrebujemo veliko, včasih je dovolj samo sol, lahko pa dodamo tudi poper, peteršilj, malce česna, morda rožmarin, timijan, origano ali drobnjak. Klobuk dežnikarice je uporaben na več načinov: lahko ga kuhamo v juhi, dušimo, pražimo, celo vlagamo ... Za marsikoga pa so marele seveda najboljše, če jih ocvremo. Recept najdete TUKAJ!

Sicer pa si je vredno zapomniti, da so gobe začimba in ne hrana. Marel ni priporočljivo uživati v kombinaciji s težko prebavljivo hrano, predvsem pa ne z alkoholom.

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

Komentarji (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Dominvrt.si, Vse pravice pridržane Verzija: 698