Dominvrt.si
Peteršilj lahko gojite na vrtu, zelo priročno pa je, da ga posadite v lončke in jih hranite na okenski polici. Tako boste imeli svež peteršilj vedno pri roki.

Ne sme manjkati na nobenem vrtu

S.M.
07. 07. 2016 09.04
1

Stari Grki so iz peteršilja delali vence, s katerimi so okronali zmagovalce športnih iger, peteršilj pa je tudi simbol sreče. Danes je eno najpogosteje uporabljenih zelišč, zato si ga le omislite, če ga še nimate.

Svež peteršilj je veliko bolj aromatičen kot posušen.
Svež peteršilj je veliko bolj aromatičen kot posušen. FOTO: Thinkstock

Peteršilj je nedvomno najbolj razširjeno in uporabno zelišče, ki ne sme manjkati v nobeni kuhinji. Izvira iz vzhodnega Sredozemlja, dandanes pa ga gojijo po vsem svetu. Je dvoletnica, s svežim in čistim okusom. Vsebuje veliko vitaminov A in C ter železa. Kalcija pa vsebuje kar dvakrat več kot kravje mleko!

Zdravilni učinki

Poparek iz listov peteršilja spodbuja delovanje črevesja in izločanje urina, obkladki pa zmanjšujejo otekline in pomagajo pri pikih žuželk. Nekateri ga žvečijo zaradi zadaha, saj listi v ustih pustijo svežino. Vsebuje antioksidante in pospešuje izločanje strupenih snovi iz krvi. Peteršiljeva korenina pomaga pri pospeševanju menstruacije, pri zapoznelih in bolečih menstruacijah.

Peteršilj lahko gojite na vrtu, zelo priročno pa je, da ga posadite v lončke in jih hranite na okenski polici. Tako boste imeli svež peteršilj vedno pri roki.
Peteršilj lahko gojite na vrtu, zelo priročno pa je, da ga posadite v lončke in jih hranite na okenski polici. Tako boste imeli svež peteršilj vedno pri roki. FOTO: iStockphoto

Okus

Peteršilj ima rahlo pikantno aromo, vendar je navadni peteršilj veliko bolj blagega okusa kot kodrasti. S svojo aromo se odlično dopolnjuje z drugimi zelišči.

Kaj uporabljamo?

Vajeni smo uporabljati sveže liste, za juhe in enolončnice pa so najboljši celi ali nasekljani peclji. V kulinarične namene se uporablja tudi korenina korenastega peteršilja. Pred uporabo jo dobro operemo (ne lupimo) in narežemo v juhe, enolončnice, solate, namaze ...

Vrste peteršilja

Navadni peteršilj se uporablja povsod po Evropi, najbolj značilen pa je za italijansko in francosko kuhinjo. Za kuhanje je najbolj primeren, saj ima v primerjavi z drugima dvema vrstama peteršilja najboljši okus in najnežnejši vonj.

Korenasti peteršilj se imenuje tudi "nemški peteršilj", saj ga največ pridelajo v Severni in Srednji Evropi. Korenina je podolgovata ali okroglasta in ima orehast vonj. Listi korenastega peteršilja so bolj grobi kot pri navadnem peteršilju, imajo pa tudi intenzivnejši vonj.

Kodrasti peteršilj je zaradi svojih zavitih listkov krasna dekoracija, ima pa bolj intenziven vonj kot navadni peteršilj. Zaradi močnejšega okusa je bolj primeren za zmrzovanje kot navadni.

Kako shranjujemo peteršilj?

Svež peteršilj moramo zaviti v prozorno folijo, saj tako ohranja svežino. Lahko ga tudi sesekljamo in shranimo v zaprti posodici v zamrzovalniku ali pa ga sesekljamo in zamrznemo v posodici za pripravo ledenih kock. Peteršiljeve ledene kocke uporabljamo dekorativno ali jih dodajamo v jedi. Peteršilj lahko tudi sušimo, vendar suh izgubi svojo značilno aromo.

Uporaba v kuhinji

Peteršilj je pomembna sestavina številnih tradicionalnih zeliščnih in začimbnih mešanic, italijanske gremolate, zelene salse in solate tabuleh. Je odličen dodatek za solate, omake ... odlično pa se prilega limonam, ribam, mesu, riževim jedem, jajcem in večini zelenjave. TUKAJ najdete številne recepte z dodatkom peteršilja.

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

Komentarji (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Dominvrt.si, Vse pravice pridržane Verzija: 854