Po nedavnih katastrofalnih poplavah več ali manj rešujemo, kar se rešiti da, zato je dobro vedeti, kaj lahko naredimo glede svoje njive, vrta in pridelkov, ki so bili poplavljeni. Na to namreč vpliva več različnih dejavnikov, ki imajo lahko kratkoročne ali celo dolgoročne posledice.
Škoda, ki so jo za seboj pustile poplave, je velika, hkrati pa se pojavlja zaskrbljenost glede varnosti nekaterih pridelkov oziroma hrane. In prav zato je pomembno, da vemo, katere pridelke po umiku lahko še vedno uporabimo in kaj moramo narediti, da jih varno zaužijemo.
Na to vprašanje je odgovorila dr. med Lucija Perharič, specialistka interne medicine in toksiloginja na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.
Vsi pridelki niso enako odporni, saj so nekatere rastline bolj dovzetne za poškodbe in kontaminacijo. Na primer pridelki, ki rastejo blizu tal, kot je na primer listnata zelenjava, so lahko še posebej problematični. Vsekakor pa je nasploh priporočljivo, da smo previdni pri uživanju pridelkov, ki so bili izpostavljeni poplavam, in jih raje zavržemo, če obstaja sum, da je bila voda onesnažena s fekalijami, kemikalijami ali drugimi nečistočami.
Komentarji (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV