Aronija je izjemno nezahtevna rastlina in uspevala vam bo skoraj povsod – na soncu, v polsenci, na skoraj vsakem rastišču, zraste pa približno dva metra. Je zelo odporna na mraz in nima nobenih bolezni ter škodljivcev. Že samo dve leti stara rastlina res bogato obrodi, največjo rodnost pa ima pri desetih letih.
Sprva so aronijo gojili kot okrasni grmiček, ki bujno cveti v maju, jeseni pa nas razveseli s škrlatno rdečimi listi. Plodovi so zelo aromatični in dozorijo vsi naenkrat. Težko je reči, ali so dobrega okusa, prej zanimivega. Lahko uživamo sveže ali pa jih posušimo, zamrznemo oziroma spremenimo v sok ali marmelado.
Aronijo uvrščamo med superživila. Je prava vitaminska bomba, saj ima pestro paleto koristnih snovi. Vitamina C ima na primer desetkrat več kot agrumi, vsebuje pa tudi vitamine A, B in P, tanin, flavonoide, folno kislino, biofenole in minerale, med katerimi izstopajo kalcij, kalij, železo in mangan.
Zaradi vseh koristnih snovi je uživanje aronije zelo priporočljivo, med drugim namreč preprečuje tvorbo prostih radikalov, upočasnjuje proces staranja, izboljšuje vid, preprečuje nastanek sive mrene ter ščiti oči pred UV žarki, zdravi rane na želodcu, sladkorno bolezen, preprečuje slabokrvnost, odstranjuje težke kovine iz telesa, varuje črevesje ter ugodno vpliva na srce in ožilje.
Da bi torej izboljšali svoje zdravje in počutje, si to 'čarobno' grmovnico le posadite na vrtu in uživajte v njenih plodovih.
Poznate svetlobni koren?
Posebnost te rastline ni samo njena bogata škrobna sestava, ki pride prav v kuhinji, ampak tudi njene zdravilne učinkovine. Kitajska tradicionalna medicina, ki jo uporablja že več tisoč let, tako navaja številne učinke – tako za zdravje kot za lepoto.
Komentarji (5)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV