Verjetno ne obstaja rastlina, ki bi sprožila toliko polemik kot paradižnik. Da sploh nastajajo spori glede tega, kaj paradižnik v resnici je, so 'krive' definicije. Botanično gledano se pod 'sadje' razume to, kar se razvije iz cveta rastline, medtem ko se kot zelenjava definirajo preostali deli – koren, list, steblo. Po tej definiciji med sadje uvrščamo denimo jabolka, paradižnik in vse, kar se razvija iz cveta in ohranja seme. Potemtakem med sadje sodijo tudi kumare, paprika, avokado, fižol, grah in buče – med katere sodita tudi lubenica in melona.
Kar jemljemo kot zelenjavo, je lahko del rastline ali cela rastlina, medtem ko je sadje le 'način' na kakršnega rastline širijo svoja semena. Kaj pa kulinarična plat delitve? Običajno 'na pamet' delimo kar glede na to, kaj je sladko in kaj ni.
Dr. Živa Lavriša, strokovnjakinja z Inštituta za nutricionistiko, pojasnjuje: "Raba izrazov 'sadje' in 'zelenjava' se lahko v prehrani in kulinariki razlikuje od botaničnega poimenovanja. V prehrani na živila gledamo nekoliko drugače in jih razvrščamo predvsem glede na način uporabe ter njihovo sestavo. Paradižnik običajno uživamo v različnih jedeh, kot so solate, priloge in omake, na podoben način, kot uživamo zelenjavo, zato v prehrani o paradižniku običajno govorimo kot o zelenjavi. V splošnem bi lahko rekli, da prehransko gledano zelenjava pogosto vsebuje tudi manj sladkorja kot sadje, ki je iz tega razloga slajšega okusa."
Sicer pa je o tem vprašanju odločalo v preteklosti tudi sodišče. Sodišče? Da.
Vrhovno sodišče je leta 1893 odločilo, da ljudje paradižnikov ne jedo kot sadje in zatorej ne more biti paradižnik klasificiran kot sadje. V ozadju so bili tedaj sicer davki, saj naj bi se obdavčilo le uvoženo zelenjavo, sadja pa ne, a odločitev je vseeno bila uradno podana. Sodnik Horace Grey je dejal: "Botanično gledano so paradižniki sadež, tako kot kumare, buče, fižol in grah. Ampak na splošno med ljudmi, prodajalci in potrošniki, veljajo za zelenjavo." Pri tem se je naslanjal na dejstvo, da ljudje paradižnike gojimo kot zelenjavo na zelenjavnih vrtovih, uživajo surovega ali termično obdelanega. Običajno kot prilogo, v polivkah, juhah, kot del glavne jedi ali v solati, medtem ko si ga kot sadje ali desert načeloma ne privoščijo. Grey je tako zavzel stališče, da bi morali stvari klasificirati glede na rabo in ne le glede na strokovno definicijo.
Komentarji (2)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV