Dominvrt.si
Smrekovi vršički

Preprosto izdelajte eno najbolj priljubljenih domačih zdravil

S.C.
28. 04. 2017 08.26
3

V 11. oddaji 4. sezone Vrtičkanje sta se Metka in Tina odpravili na sprehod v naravo, kjer sta nabrali smrekove vršičke, doma pa iz njih naredili izjemno priljubljen in zdravilen sirup, ki je odlična prva pomoč pri kašlju.

Smrekovi vršički
Smrekovi vršički FOTO: VOYO

Pozno spomladi iglavcem zrastejo novi poganjki, ki jih prepoznamo po lepi svetlo zeleni barvi. In ti nežni vršički so nepogrešljivi v domači lekarni. V ljudski medicini se iz roda v rod prenaša recept za sirup iz smrekovih vršičkov. Odličen je pri zimskih tegobah, pomaga pri kašlju, razkužuje dihalne poti in pomaga pri odpornosti. Uporablja pa se tudi v kulinariki. Lahko ga namesto meda damo v čaj, uporabimo ga v solatnih prelivih ali z njim mariniramo meso.

Smrekovi vršički
Smrekovi vršički FOTO: VOYO
Obiranje smrekovih vršičkov

Smrekove vršičke nabiramo v drugi polovici aprila pa tudi v maju in celo v juniju, odvisno od vremena in nadmorske višine, kjer rastejo smreke. Nabiramo takšne, ki so dolgi do dveh centimetrov in nimajo tako imenovane kapice, najbolje v lepem sončnem vremenu dopoldan, ko se posuši rosa.

Takrat je namreč  vsebnost eteričnih olj največja. A pozor, ne nabirajte vršičkov tise, ker je ta strupena. Sicer pa z darovi narave ravnajte spoštljivo; zakonsko je dovoljeno nabrati do dva kilograma vršičkov, kar je pravzaprav zelo veliko, zato ne pretiravajte in jih pustite še nekaj za ostale. Vršičke nabirajte na spodnjih vejah starejših dreves, nikakor ne na mladih, saj boste s tem škodovali njihovi rasti. Obstaja pa še ena možnost. Na podeželju imajo nekatere hiše ali vikendi živo mejo iz iglavcev in lahko lastnike vprašate, ali bi vam dovolili nabrati nekaj vršičkov.

Priprava sirupa

Ko boste smrekove vršičke nabrali, se lahko lotite priprave tega 'čudežnega zvarka'. Postopek je nadvse preprost. Kozarce za vlaganje dobro operite in po možnosti razkužite, nato pa vanje izmenjaje polagajte plasti vršičkov in plasti sladkorja (približno tri centimetre vršičkov in dva centimetra sladkorja. Še nasvet – začnite in končajte s sladkorjem. Uporabite lahko tudi rjav ali kokosov sladkor, med ali javorjev sirup. Vsako plast dobro potlačite, da preprečite vdor zraka, zaradi katerega se sirup lahko pokvari. Ko kozarce napolnete, jih pustite nekje na soncu približno 40 dni, vmes pa jih nekajkrat dobro pretresite. Če sladite z medom, naj kozarci ne bodo na direktnem soncu, ampak raje v senci, a še vedno na toplem. Po 40 dneh sirup precedite v stekleničke, te pa shranite na hladno in temno mesto.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.


 

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

Komentarji (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Dominvrt.si, Vse pravice pridržane Verzija: 698