
Omenjena prostora sta si, vsaj glede vlažnosti in temperature zraka, razmeroma podobna, čeprav se njuna namembnost v osnovi precej razlikuje. Glavni dejavnik, ki je prisoten samo v kuhinjah in močno vpliva tudi na rastline, je namreč maščoba. Tudi če je prostor zračen in vlažen, marsikatera lončnica ne prenaša dobro mastne sopare, ki se vije iz posod med kuhanjem, poleg tega je problematično tudi temperaturno nihanje, ki ob tem nastaja. Kljub nestanovitnemu okolju obstajajo okrasne rastline, ki so takšnim razmeram kos. Z njimi lahko v kuhinji ustvarimo prijeten ambient, sam izbor rastlin pa prilagajamo tudi velikosti in svetlosti prostora.

V manjših in bolj zaprtih kuhinjah morajo biti rastline prilagojene skrajno spremenljivim razmeram. Vsakodnevno namreč nihata temperatura in zračna vlažnost, ki se med kuhanjem in pomivanjem občutno dvigujeta ter postopoma znižujeta, ko z omenjenimi opravili končamo. V prostor se velikokrat sprošča tudi intenzivna kuhinjska sopara, ki rastline v bližini postopoma prevleče z mastno plastjo. Dolgoročno pod takšnimi pogoj preživijo le najbolj robustne lončnice. Ena od njih je ščitovka. Že iz njenega imena lahko sklepamo, da prenese marsikaj in je nezahtevna za vzgojo, (zaradi opisanih lastnosti jo nekateri imenujejo tudi palma lenuhov) njena življenjska doba pa je tako dolga, da preživi celo več generacij.

Prostorna kuhinja
Če imamo doma to srečo, da je naša kuhinja prostorna, imamo tudi več maneverskega prostora za poigravanje z okrasnimi rastlinami. Glede na izrabo prostora lončnice lahko umestimo stran od kuhalnih in delovnih površin, saj bodo tako izpostavljene veliko bolj ugodnim pogojem. S smiselno razporeditvijo pa jim bomo prihranili tudi prepišne predele in tiste z več kuhinjske sopare. Odlično se podajo naprimer na kuhinjske police, kakšen lep primerek pa lahko popestri tudi del jedilne mize.
Okrasne rastline, ki tematsko sovpadajo s kuhinjskim ambientom, so denimo tiste s plodovi, med njimi zagotovo najbolj pogosta okrasna paprika, k nas s svojimi barvitimi sadeži še posebej razveseli v jeseni. Namesto plodov pa lahko posežemo tudi po cvetočih lončnicah. Čudovita izbira, ki se razrašča v obliki mini grmička in je okrašena z rdečimi, nežno roza, belimi ali živo rožnatimi cvetovi prikupne oblike, je vodenka. V njeno družbo se krasno podata tudi manjši, a nič manj cvetoči santpavlija ali brovalija.

Preberite še: Jesenske zelenjadnice za na vaš balkon
Ne pozabite na dišavnice
V kuhinji lahko v loncih gojimo tudi zelišča, ki z vonjem in izgledom prebudijo vse naše čute. Naprimer peteršilj in drobnjak, ali pa celo sredozemske dišavnice, kot sta sivka in rožmarin. Zelo pogosta izbira, ki jo najdemo na kuhinjski polici, je tudi bazilika.
Komentarji (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV