Ko so se prve fotografije takšne jagode pojavile na enem izmed družbenih omrežij, se je razvila burna razprava. Mnogi so se zgražali, češ, da je jagoda sedaj uničena, neužitna, spet drugi so se veselili tega naravnega fenomena. V bistvu je takšna 'kosmata' jagoda še vedno užitna, res pa je, da ni tako zelo okusna, saj ima okus tudi po lističih.
Gre za tako imenovano živorodnost ali viviparijo, ki pomeni, da matične rastline toliko časa zadržujejo brstičaste zarodke, da razvijejo prve lističe in pogosto tudi nekaj koreninic. Ko odpadejo, lahko v primerni okolici zaživijo samostojno življenje.
V našem primeru so iz plodišč ali semenk zrele jagode ob ustrezni visoki vlažnosti in temperaturi začeli poganjati zeleni listi, ki so praktično v celoti prekrili jagodo, lahko pa se to zgodi le na enem delu jagode. Prav tako velja, da so nekatere sorte jagod bolj nagnjene k vivipariji, prav tako je viviparija pogostejša pri starejših plodovih, ki na rastlini ostanejo dalj časa.
Viviparija sicer ni redek pojav. Lahko se zgodi tudi pri paradižnikih, mangu in drugih živilih s semeni, opozarjajo strokovnjaki, ni pa pogosta pri jagodah,zato je najdba takšne jagode prava redkost.
Mogoče pa ste imeli srečo in ste na takšno 'kosmato' ali poraščeno jagodo že naleteli!
Strokovnjaki priporočajo, da v primeru pojava viviparije na vaših jagodah odstranite prizadete plodove, da preprečite morebitne težave z rastjo in zdravjem rastline. Kaljena semena, ki ostanejo na plodu, lahko namreč povzročijo propadanje plodov in druge težave.
Komentarji (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV