Dominvrt.si
Bazilika

3 začimbnice, ki jih lahko gojite na oknu svojega doma

B.R.
22. 11. 2021 09.04
0

Dela na vrtu se počasi zaključujejo, prišel je čas počitka. Toda zakaj bi na jesen in zimo ostali brez svežih začimb? Poglejte, katere začimbnice lahko rastejo tudi na okenski polici ali na svetlem mestu v kuhinji.

Sveža bazilika v kuhinji
Sveža bazilika v kuhinji FOTO: iStockphoto

Naj bo vaša kuhinja vse leto založena s svežimi zelišči in začimbnicami. Za uspešno gojenje uporabite sorte, ki uspevajo na sončni polici, mizi ali pod lučkami. Za najboljše rezultate posadite vsako rastlino v ločen lonec, tako da boste lahko prilagodili nego in ji dali prostor za rast.

Najboljše je, da v hiši ali stanovanju najdete prostor, ki je najpogosteje osvetljen z dnevno svetlobo. Na oknu ali balkonu bodo rastline dobile največ svetlobe, zato bo dobra pridelava skoraj zagotovljena. Če takšnega prostora nimate, potem naredite oziroma poiščite kotiček, ki vsebuje največ osvetlitve. Za gojenje rastlin pa lahko dobite tudi posebne LED-svetilke za rast rastlin, ki so prav tako učinkovite.

Bazilika

Bazilika je hvaležna rastlina za gojenje, saj ne zahteva veliko nege in se odlično poda k številnim jedem. Dobro se ujema s paradižnikom in olivnim oljem. Če jo že imate na vrtu, jo prenesite v lonček in postavite na svetlo mesto v svoji kuhinji.

Izogibajte se hladnim prostorom, ki so izpostavljeni prepihu, zlasti v zimskih dneh. 

Drobnjak
Drobnjak FOTO: Thinkstock

Drobnjak

Zaradi blagega vonja po čebuli je drobnjak odličen v kombinaciji z jajci in v solatah, uporablja pa se tudi kot okras jedi. Samo spomnite se, kolikokrat ste v restavraciji dobili jed, okrašeno z drobnjakom.

Pri gojenju drobnjaka pazimo, da ima rastlina dovolj svetlobe. Posadite ga v bogato organsko zemljo in v nekoliko večji lonček, da se lahko razveja. Redno ga zalivajte. Po cvetenju drobnjaka ne trgajte, temveč s škarjami odrežite vršičke rastlin.

Origano

Uporablja se v italijanski, mehiški in bližnjevzhodni kuhinji, najbolj poznan pa je kot začimbnica, ki jo dodajo na pico. Uporablja se tudi pri pripravi različnih omak, juh in enolončnic. Posušeni listi origana imajo več okusa od svežih. 

Zalivajte, ko je površina zemlje suha, vendar pazite, da se ne izsuši. Za uspešno gojenje je dovolj zmerna do močna svetloba.

Origano
Origano FOTO: iStock
UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

Komentarji (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Dominvrt.si, Vse pravice pridržane Verzija: 698