Nad katerimi sortami jabolk bomo najbolj očarani pri peki in katere nas bodo najbolj prepričale kot prigrizek?
Če stopite v lokalno trgovino, boste našli številne vrste jabolk, katerih barve variirajo med zlato-rumeno in rubinasto rdečo. Niso raznolike le njihove barve, temveč tudi njihova tekstura in okusi, po čemer razločimo, katero sorto uporabiti za kateri namen. Nekatere so sladke, druge kisle, ostale – kot na primer Honeycrisp – pa so popolna mešanica obojega.
Mehkejša jabolka hitreje razpadejo, medtem ko hrustljave in sočne sorte zdržijo dlje časa, ko so kuhane. Ne glede na to, ali pečete jabolčno pito, pripravljate jabolčno omako ali dodajate rezine svežih jabolk v hrustljavo jesensko solato, obstaja določena vrsta jabolk za vas. Te so najbolj priljubljene glede na podatke o proizvodnji Združenja ameriških proizvajalcev jabolk US Apple Association in kako jih uporabiti:
1. Jabolka Gala so hibrid iz Nove Zelandije iz 30. let 20. stoletja in so ena najpogosteje uporabljenih sort kot prigrizek. Gala ni preveč primerna za peko; čeprav je ena najbolj sladkih, je pogosto preveč sladka še za sladice.
Kako jih uporabiti?: Izkoščičite jih, narežite na krhlje in zaužijte skupaj z malo oreščkovega masla ali posipom kančka morske soli.
2. Rdeči delišes je bil odkrit v Iowi v 70. letih 19. stoletja. Ima značilno rdečo barvo in prepoznaven okus po jabolku, ki ga povezujemo s tem sadežem. Če ste kdaj poskusili bonbone z okusom jabolka, so bili verjetno modelirani po taistem okusu.
Kako jih uporabiti?: Ker so precej vodena, se ne obnesejo dobro pri peki, vendar so zaradi nevtralnega, rahlo sladkega okusa kot sveža odlična za uživanje pri malici.
3. Jabolka Granny Smith, prvotno pridelana v Avstraliji sredi 19. stoletja, so trenutno ena najbolj dostopnih sort jabolk, obenem tudi ena najbolj vsestranskih. Veljajo za rahlo kisle, njihova tekstura pa je čvrsta in hrustljava, zato se pri peki dobro obnesejo in se ne spremenijo v kašo.
Kako jih uporabiti?: So odlična izbira za jabolčne pite in kolače. Prav tako ohranijo nekaj svoje strukture, ko jih ocvrete, zaradi česar so odlična izbira za jabolčne ocvrtke. V kombinaciji s sladkejšo sorto dodajo edinstveno kislost jabolčnemu maslu.
4. Jabolka Honeycrisp v zadnjem desetletju postajajo vse bolj priljubljena. Izvirajo iz programa za vzrejo jabolk na minnesotski univerzi. Honeycrisp je križanec med Macounom in Honeygoldom. Pogosto jih imenujemo "vsestranska" jabolka, saj so primerna tako za peko kot tudi neposredno uživanje.
Kako jih uporabiti?: Super delujejo kot pečena jabolka in v pitah, saj poudarijo naravne sladkorje. Odlično se obnesejo tudi v slanih jedeh, saj niso preveč sladka in ne preveč kisla, zaradi česar so idealne za kombiniranje s svinjskimi zrezki.
5. Jabolka Fuji so hibrid Rdečega delišesa, ki so bila ustvarjena v Fujisakiju na Japonskem – od tod tudi izvira ime. So sladkaste in imajo osvežujočo hrustljavo teksturo. Njihovo čvrsto meso potrebuje veliko časa, da se razgradi, zato niso najboljša izbira za pripravo pit.
Kako jih uporabiti?: Priporočljivo jih je zaužiti kot prigrizek ali narezati v sadno solato skupaj z drugimi sezonskimi sestavinami, kot so grozdje in agrumi.
6. Zlati delišes izvira z majhne kmetije v Zahodni Virginiji z začetka 20. stoletja. Jabolka od drugih loči njihova zlato obarvana kožica. Njihovo gladko belo meso je sladko in blagega okusa, pohvalijo pa se lahko tudi s precej mehko teksturo.
Kako jih uporabiti?: Najprimernejša so za neposredno uživanje, za v solate, kot dodatek na narezkih ali za namakanje v sirov fondi, uporabljajo pa se tudi za pripravo jabolčnega zavitka.
7. Tako kot mnoge, je tudi sorta Pink Lady hibrid. Je križanka med Zlatim delišesom in Lady Williams, vzgojena pa je bila v Avstraliji v 70. letih. Po okusu je večinoma sladka in rahlo kiselkasta.
Kako jih uporabiti?: Dobro se obnesejo kot dodatek k jabolčnemu nadevu po izbiri, poleg tega pa dodajo odličen priokus slanim juham, kot je na primer bučna juha.