Pred dnevi smo pisali o regenerativnem kmetovanju, to je kmetijski metodi, ki povečuje biotsko raznovrstnost in organsko snov v prsti ter tako pozitivno vpliva na zdravje prsti. Z roko v roki pa gre tudi biodinamika: "O biodinamiki lahko veliko preberemo na družbenih omrežjih, v priročnikih in na spletnih straneh društev, ki se ukvarjajo s tovrstnimi pristopi pridelave vrtnin. Včasih se sliši zapleteno ali časovno težko uporabiti pristope biodinamike, ki temeljijo na upoštevanju kozmičnih energij. Z uporabo biodinamičnih pristopov vključujemo torej energijo iz vesolja, ki je drugi pristopi, kot so ekološki ali tradicionalni, ne. Zato razumemo biodinamiko kot duhovni pristop s tretjo dimenzijo," nam tako razloži ddr. Ana Vovk, ki je teorijo biodinamike uspešno prenesla v prakso: "V Mednarodnem centru za samooskrbo Dole, kjer obdelujem ekosistemsko zasnovano kmetijo, uporabljam biodinamična načela zato, ker je zemlja zelo trda, glinasta in večji del leta zbita in jo oživljam. Za oživljanje zemlje je potrebno uporabiti kompost, najboljše iz rastlin, ki so zrastle na kmetiji, da se s procesi razgradnje spet vrnejo v zemljo."
Biodinamika posnema naravo
Tako mi razloži, da je zelo pomemben kompost oziroma da se rastlinski ostanki kompostirajo, saj tako z vračanjem snovi spodbujamo prehrambene verige v prsti, to pa je zelo pomembno zaradi iztrošenosti zemlje. "Načelo biodinamike, da zemljo oživljamo, je prepoznano ne samo med vrtičkarji, ampak tudi kmetovalci, ki so ugotovili, da mineralna gnojila slabijo rodovitnost in vitalnost zemlje." Torej da oživimo zemljo, jo prekrivamo z zastirko, ki poskrbi, da se vlaga zadrži v prsti, le ta pa omogoči življenje organizmov, ki vzpostavljajo živo zemljo. "Oživitev zemlje z vgrajevanjem komposta in zastiranjem je najbolj enostavna metoda, ki jo spremljamo v naravnih ekosistemih, torej biodinamika posnema naravo, zato je uporaba biodinamike sledenje naravnim procesom."
Prvi korak je oživitev prsti, kajti v mrtvi zemlji ne morejo rasti rastline, ker prst nima sposobnosti sprejemanja, zadrževanja in kroženja vode.
Upoštevati moramo tudi kolobarjenje
S kolobarjenjem namreč zagotovimo hranila v prsti skozi daljše obdobje. Strokovnjakinja razloži, da če imamo horizontalno pridelavo, isto vrsto poljščine sadimo na isto mesto vsaka štiri leta, pri vertikalni obdelavi – če imamo pridelek v visokih gredah in gomilah, pa je ta kolobar krajši zaradi prepletenosti rastlin, saj že tekom leta menjamo vsaj štiri vrste rastlin, zato ni potreben daljši časovni premor.
"Po biodinamiki upoštevamo kozmične ritme, saj so rastline zelo odvisne od svetlobe, položaja in gibanja lune, planetov ter njihove energije. Dosedanje raziskave so oblikovale spoznanja o sovpadu najboljših energij za rast rastlin, kar danes poznamo kot setveni koledar. Uporaba setvenega koledarja pomembno prispeva k vitalnosti rastlin, kar sem tudi preverjala v lastni praksi. Delovanje kozmičnih sil na rastline je znano že dolgo, tudi sodobna znanost potrjuje pomen tovrstnih energij, zato je uporaba setvenega koledarja velika podpora rastlinam." Ker obstaja več vrst setvenih koledarjev, za evropski prostor priporoča koledar po Mariji Thun. "Po lastnih opažanjih so rastline, ki jih podpora kozmična energija bolj vitalne, to pomeni odporne na zunanje vplive in zlasti sadike se bolje oprimejo rastišča. Z upoštevanjem položaja planetov se popolnoma vključijo sile življenja, ki podpirajo rast rastlin in živost zemlje."
Zeliščni in rastlinski pripravki za izboljšanje tal
"Po biodinamičnih postopkih se pripravljajo tudi posebni preparati za aktiviranje hranil v prsti, vendar jih sama ne uporabljam, saj so vezani na uporabo živalskih organov, kar iz vidika miroljubnega kmetijstva ni sprejemljivo. Tudi težnja je, da bi se vse bolj obrnili k rastlinski hrani, saj živinoreja zelo neugodno vpliva na zdravje našega planeta. Uporabljam pa zeliščne in rastlinske pripravke, čaje in silicijevo mivko za aktiviranje procesov v prsti." Doda tudi, da se med rastlinskimi pripravki zelo dobro obnese tobak: "Liste tobaka namočimo v deževnico in pustimo stati en dan, nato pa ga uporabimo v primeru napada listnih uši in drugih insektov. Seveda se uporabljajo tudi številne druge vrste rastlin, od rmana za zdravljenje poškodovanih rastlin, koprive za podpiranje rasti in drugih, ki jih uporabljajo drugi načini kmetovanja."
Znamka Demeter
Povprašam jo še, kakšen je pomen znamke Demeter: "Demeter je blagovna znamka za biodinamično pridelano hrano. To blagovno znamko tako lahko uporabljajo izključno pogodbeni partnerji, ki so podvrženi strogi kontroli pri izpolnjevanju zahtevnih pogojev, pri čemer se strogo preverja, da se od pridelave do predelave dosledno dela v skladu s smernicami zveze Demeter. Zahteve, ki jih pridelovalcem postavlja ta zveza, presegajo zahteve za ekološko pridelavo, določene z Bio-uredbo Evropske skupnosti. Biodinamiki izboljšujejo kakovost živil s skrbjo za ohranjanje zdravja in rodnosti prsti."
"Spoznanje, da že z uporabo kolobarja, setvenega koledarja in komposta pomembno prispevamo k rasti rastlin in zdravju prsti, odpira širše možnosti uporabe biodinamike, ki je pot k zdravju človeka in narave," zaključi Ana najin pogovor.
Komentarji (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV