Obstaja mnogo najrazličnejših čilijev in najpogosteje jih razlikujemo kar po tem, kako pekoči so. Nekateri so bolj znani, tudi med nepoznavalci, to so denimo jalapeno, tabasco ali habanero. Vsak ima svojstven, nekoliko drugačen okus.
Kdaj sadimo čili?
Čili se sadi zgodaj spomladi, da nato čez poletje dozori. Prve plodove je mogoče pričakovati enkrat avgusta. Pobirajo se šele, ko so res zreli. In marsikdaj jih je mogoče pobirati celo do pozne jeseni.
Nabirajo se sproti, ko jih potrebujete. Ravno zato je tako priročno imeti rastlino pri roki na balkonu ali okenski polici. Skladišči se jih lahko z zamrzovanjem ali sušenjem. Ko posušen čili zdrobite, ste dobili začimbo za del leta, ko rastlina nima sadov.
Kako skrbeti za čili?
Čili potrebuje veliko sonca, zato je zanj treba najprej izbrati mesto, ki je obsijano s soncem praktično cel dan. Odlično se obnese celo južna stran, kjer so za večino rastlin toplotne razmere prehude.
Po drugi strani obstajajo tudi vrste, ki jim ustreza manj sonca – takšen je denimo prej omenjeni habanero. Vsekakor jih poiščite, kadar veste, da ne morete zagotoviti dovolj sonca. Vedno bi morali najprej preučiti, kakšne razmere imate, in nato v vrtnariji iskati vrste, ki jim ustrezajo, če želite biti zadovoljni s pridelkom oziroma samim uspevanjem rastline.
Več sonca pomeni tudi bolj pekoč čili.
Vsekakor je za večino vrst pomembno, da dozorevajo v izobilju sončne svetlobe, a obenem je enako ključno, da imajo ves čas dovolj vode. Če se želite pohvaliti s pridelkom, ne smete pustiti, da se prst kadar koli izsuši. Ves čas mora biti vlažna. Večinoma opozarjamo, da z zalivanjem ni dobro pretiravati, toda tokrat govorimo o rastlini, ki ima res rada dovolj vode. A zopet potopljena v njej ravno ne sme biti. Vendarle je treba iskati tudi neko ravnotežje.
A kadar je vreme zelo vroče, jo lahko dodatno škropite z vodo, da ima res dovolj vlage.
Še nekaj, kar lahko storite, da uspeva, je, da jo poskušate vsaj do neke mere zaščititi pred vetrom, saj ga ne mara preveč.
Ko čili zraste do višine okoli dvajsetih centimetrov, odščipnite vrh, da se začne razraščati v bujen grmiček. Kot ostale rastline v posodah, jih je včasih treba preseliti v večje.
Sicer pa, ko enkrat čili zraste, ni potrebno veliko več od opisane skrbi. Če ste poskrbeli za primerno mesto in če pazite, da ima dovolj vode, bi rezultat moral biti zadovoljiv oziroma vaša kuhinja obogatena z njegovim značilnim okusom.
Ker so ti rastlini všeč podobni pogoji kot paradižniku, lahko na isti okenski polici ali istem delu balkona v posodi gojite tudi oba.
Če imate otroke, je sicer priporočljiva pazljivost, da je na mestu, ki ga ne morejo doseči, kajti še posebej, ko postanejo plodovi bleščeče rdeči, lahko pritegnejo njihovo pozornost. Enako pravzaprav velja za hišne ljubljenčke, ki bodo ravno tako težko prenesli pekoč okus.
Komentarji (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV