Dominvrt.si
Buče

Buča, ki jo obožujejo na Japonskem

L.M.
27. 09. 2023 05.00
0

Hokaido je majhna ali srednje velika zimska buča s trdo oranžno lupino. Je jedilna buča, ki se lahko uporablja v vseh vrstah sladkih in slanih receptov, kot so juhe, enolončnice in kari, pa tudi kolački, hitri kruhki in torte. Kuhana ali pečena je rahlo sladkastega okusa, svilnate teksture in živo oranžne barve.

Kako prepoznamo hokaido bučo?

Hokaido buča je oranžna buča, velikosti 15-20 cm in teže nekje med 1,5 in tri kilograme. Zlahka jo prepoznamo po živo rdeče-oranžni lupini. Spada v skupino Cucurbita maxima, botanično gledano pa je pravzaprav sadje. Zelo priljubljena je na Japonskem. Njen prerez nam razkrije zlato rumeno meso z vlaknasto sredico in številnimi semeni, ki jih lahko spečemo in uživamo kot prigrizek.  

Hokaido buča je pravzaprav sadje.
Hokaido buča je pravzaprav sadje. FOTO: Profimedia

Za razliko od poletnih zelenih bučk, potrebuje za zorenje več časa

Da dokončno dozori, potrebuje približno 90 dni. V primerjavi z zelenimi poletnimi bučkami je veliko bolj obstojna in jo na hladnem in temnem mestu lahko hranimo tudi do devet mesecev. Narezana buča bo v hladilniku zdržala do enega tedna, v zamrzovalniku zdrži tudi šest mesecev ali pa še dlje. Njena lupina je trša in zato praktično neužitna.  

Je dober vir kalcija za zdrave kosti

100 gramov hokaido buče vsebuje približno 90 odstotkov vode in zagotavlja 34 kalorij, gram beljakovin, devet gramov ogljikovih hidratov in gram vlaknin. Poleg tega vsebuje zanemarljivo količino maščob in je dober vir vitamina A in C, beta karotena, kalcija, kalija in železa.

Hokaido buče sadimo spomladi, ko mine nevarnost zmrzali.
Hokaido buče sadimo spomladi, ko mine nevarnost zmrzali. FOTO: Profimedia

Sadimo jo spomladi, poberemo jeseni

Hokaido bučo sejemo spomladi, ko mine zmrzal. Če jo sejemo ali presajamo na prosto, to storimo v začetku maja oz. takrat, ko smo prepričani, da je možnost zmrzali že minila. Semena posadimo v globino tri do pet centimetrov, razdalja med posevki pa naj bo en meter, saj se listi in steblo precej razrastejo. V času rasti in zorenja ji moramo zagotoviti dovolj svetlobe in vlage ter jo po potrebi nahraniti s kompostom. Po približno dveh do treh mesecih bo pridelek pripravljen, da ga poberemo. Da se izognemo razvoju bolezni, ki se največkrat razvije na bučah med skladiščenjem, vedno obiramo v suhem vremenu. Zaradi lažjega rokovanja in daljše obstojnosti del stebla pustimo na buči in ga odstranimo šele tik pred uporabo.  

Odlična za pripravo domačih in tujih jedi

V kuhinji se ta vrsta buče obnaša praktično enako kot vse zimske sorte. Okusna je popražena, pečena, dušena ali kuhana na sopari. Dobro se obnese v slanih jedeh, juhah, omakah, marmeladah, karijih in tudi v sladicah.  

Recept za kremno bučno juho najdete TUKAJ.

Katere vrste buč so užitne in katere so samo za dekoracijo?
Preberi še
Katere vrste buč so užitne in katere so samo za dekoracijo?
V jeseni se pogrejte z okusno kremno juho iz buče.
V jeseni se pogrejte z okusno kremno juho iz buče. FOTO: iStock

 

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

Komentarji (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Dominvrt.si, Vse pravice pridržane Verzija: 702