Dominvrt.si
Peka kostanja

Odličen trik za lupljenje kostanja

Dom in vrt
30. 10. 2023 05.00
0

Kostanj je včasih velik zalogaj, ko ga je treba olupiti. Njihove lupine so veliko mehkejše od drugih drevesnih oreščkov, in to pomeni več dela z njimi. Poleg tega imajo pod lupino dlakavo kožico, ki se neverjetno trmasto oklepa užitnega dela.

Kostanj
Kostanj FOTO: Dreamstime

Obstajata dva glavna načina za pripravo kostanja, tako da se njegovo lupino odstrani z najmanj truda – pečenje ali kuhanje na pari.

V obeh primerih boste morali v kostanjevo lupino zarezati, če ste navajeni narediti samo eno zarezo, pa je tukaj dobre trik za vas, namesto zareze z nožem naredit v lupini dve zarezi v obliki x ali y. 

Pečenje

Pečico segrejte na 200 stopinj, pripravljene kostanje položite na pekač in jih pecite, dokler se lupine ne ločijo – približno 30 minut.

Obožujete kostanj? Potem morate vedeti ...
Preberi še
Obožujete kostanj? Potem morate vedeti ...

 

Kuhanje na pari

V velik, širok lonec nalijte kakšen centimeter vode, pripravljen (narezan) kostanj položite v košek za kuhanje na pari in košaro za kuhanje na pari postavite nad vrelo vodo. Pokrijte lonec in kostanje kuhajte na pari, dokler se lupine ne odprejo – približno 20 minut.

Lupljenje kostanja

Kakor koli že ste jih skuhali ali spekli, boste zdaj nadaljevali na enak način. Pražen ali kuhan kostanj zavijte v čisto kuhinjsko krpo – tako jih boste lažje olupili. Takoj, ko se dovolj ohladijo, vzemite sedež iz krpe in se lotite luščenja.

Če se preveč ohladijo, to je, če ugotovite, da jih je težje luščiti, jih lahko za nekaj minut postavite nazaj v pečico ali soparnik, da se ponovno segrejejo. 

UNKNOWN: recipe
UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

Komentarji (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Dominvrt.si, Vse pravice pridržane Verzija: 698