Vas zanima, katere so te vrste zelenjave in kaj jih dela tako zelo cenjene? Berite naprej, če želite izvedeti več o najdražjih vrstah zelenjave na svetu.
Morda si mislite – zakaj bi kdo plačal tako velike vsote denarja za nekaj, kar pojemo v nekaj minutah in tega nimamo več? No, zelenjava s spodnjega seznama ni običajna zelenjava, kar pomeni, da je tudi način pridelave specifičen, pridelek pa zelo omejen, kar že samo po sebi precej dviguje ceno.
Špinača jamašita
Špinača jamašita ali 'Yamashita' je postala drago blago zaradi premišljenega in skrbnega kmetovanja japonskega pridelovalca Asafumija Yamashite. Ta je znan kot 'japonski šepetalec zelenjavi', to nadvse zdravilno in nasploh zelo cenjeno zelenjavo pa goji na svojih poljih v Franciji, skupaj z repo in drugimi vrstami. Ker je njena cena tako zelo visoka, so njegova praktično edina stranka znane restavracije in kuharski mojstri z Michelinovimi zvezdicami.
Krompir 'Le Bonnotte'
Krompir Le Bonnotte je zelo verjetno najdražji gomolj na planetu, saj njegova cena za samo 500 g znaša okoli 500 evrov. Nežen in aromatičen krompir raste v Biskajskem zalivu, vzdolž zahodne obale Francije, kjer ga kmetje pobirajo ročno.
Značilen okus mu dajejo morske alge in slana oceanska voda, v neposredni bližini katere raste. Zaradi kratke sezone in ne prav obilnega pridelka je navadno prodan zelo hitro, kar je še en razlog za njegovo visoko ceno, saj ponudba precej presega povpraševanje.
Macutake gobe
Macutake so užitne gobe, ki so zelo cenjene v japonskih in azijskih kulturah. V japonščini 'matsutake' pomeni 'borova goba', kar namiguje na to, kje jo najpogosteje najdemo rasti. Divje gobe macutake so zelo redke in lahko dosegajo izjemne cene, ki se gibljejo od 800 do 1800 evrov za pol kilograma, odvisno od njihove kakovosti. Nekoliko nižja cena je, če jih kupimo posušene. Okus je rahlo pikanten, pripravljajo pa se na podoben način kot večina drugih gob.
Rožnati radič
Radič 'La Rosa del Veneto', znan kot rožnati radič, je prvovrstna listnata zelenjava. Sprva so ga gojili v Benetkah v Italiji, po čemer je dobil svoje ime, danes pa njegova pridelava ni več omejena le na ta del sveta, čeprav je na trgu še vedno razmeroma redek. Okus radiča je nežen in nekoliko grenak.
Ta solata se je prebila v vrhunske restavracije, način uživanja pa je poleg same solate zelo raznolik.
Španski grah
Nekateri ljudje ta grah v obliki solzic imenujejo kar 'zeleni kaviar'. V španski pokrajini Baskija sezona traja skozi vso pomlad. Pridelek je treba pobrati ročno in ga pri pripravi jedi le na kratko pokuhati. Njegova posebnost je ta, da ga v najboljših restavracijah pogosto postrežejo kot sladico skupaj s sladoledom. New York Times poroča, da se cena španskega graha giblje med 90 in 110 evri za pol kilograma.
Komentarji (1)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV