Kdaj saditi drevo nešplje?
Mlada drevesa nešplje lahko sadite jeseni in tudi zgodaj spomladi. Zato je zdaj pravi čas, da zanjo začnete iskati pravi prostor, kjer jo boste zasadili jeseni. Najbolje bo uspevala in rodila največje plodove na mestih, ki so dovolj osončena in zaščitena pred vetrom. Razmeroma dobro bo uspevala tudi v polsenci, ker ima globoke korenine, pa ne prenese preveč vlažnih tal in ji najbolj ustrezajo dobro odcedna tla.
Trde plodove nešplje v novembru poberite in jih shranite v zabojčke, dokler se ne omehčajo, ali pa jih pustite do prve zmrzali na drevesu in šele nato oberite ter porabite.
Dobro je vedeti ...
Ko boste kupovali sadiko, bodite pozorni, da ne kupite dreves s šibkimi poganjki oziroma dreves, ki imajo poganjkov zelo malo. Za sajenje nešplje boste potrebovali sadilno jamo, ki naj bo dvakrat širša in globlja od koreninske grude. Izkopano zemljo zmešajte z vedrom kakovostnega komposta, nato na eni strani sadilne jame globoko v tla zatolcite oporno palico. Nekaj pripravljenega substrata vsujte v jamo in vstavite koreninsko grudo, ki naj bo poravnana z okoliško zemljo. Jamo zapolnite s pripravljenim substratom in zemljo, ki ju dobro potlačite. Mlado nešpljo še temeljito zalijte, da se zemlja dobro prileže koreninam. Zalivajte počasi, da se vsa voda vpije in ne odteče. Na koncu drevesce še privežite k oporni palici z rahlo vezjo in h koreninam nasujte sloj zrelega komposta ali zdrobljenega lubja.
Skrb za drevo
Nešplja je nezahtevna rastlina, ki ne potrebuje skoraj nobene nege. Je izjemno odporna na mraz in ne potrebuje pretirano kakovostnih tal. Rezanje pri njej skorajda ni potrebno. Spomladi odstranite le odmrle ali zmrznjene veje ter razredčite navzkriž ali v notranjost krošnje drevesa rastoče vejice. Poleti predel korenin zastrite s kompostom. Zalivanje je potrebno le pri dalj časa trajajočem suhem vremenu, in to le pri mladih drevesih.
Pozabljeni plodovi
Nešplja je bila zaradi svojih rjavkastih plodov v srednjem veku zelo cenjeno sadno drevo, danes pa je žal nekoliko utonila v pozabo. Ljubitelji te rastline radi jedo njene mehke plodove surove, ki imajo kiselkast okus, ali pa iz njih naredijo marmelado ali liker, recept, ki ga razkrivamo v nadaljevanju.
V času spravila so plodovi trpki in neuporabni, šele pod vplivom mraza se omehčajo in dobijo značilen kiselkast okus. Plodove lahko natrgate že novembra in jih nato nekaj tednov skladiščite, da dozorijo. Ne shranjujte jih v predebelih plasteh, saj se lahko zmečkajo oziroma postanejo brozgasti.
Nešplje so polne vitamina C in krepijo imunski sistem ter vas tako varujejo pred sezonskimi virusi. Če ste že prehlajeni, vam bodo pomagale pri kašlju. Uživali naj bi jih tudi ljudje, ki imajo težave z zaprtjem, saj dokazano uspešno urejajo in spodbujajo prebavo. Enako koristne bodo tudi, če ste napihnjeni ali imate bolečine v trebuhu. Poleg prebave uravnavajo raven slabega in dobrega holesterola v krvi ter čistijo jetra in ledvice.
Da boste v njihovih blagodejnosti uživali vse leto, pripravite nešpljev liker.
Sestavine:
- 60 dag zrelih mušmilov
- 500 ml žganja (npr. slivovke)
- 25 dag sladkorja
Priprava:
Nešplje dobro operemo, nato osušimo in damo v velik steriliziran kozarec. V posodo damo žganje in sladkor ter segrevamo na zmernem ognju, dokler se sladkor ne raztopi. Vse skupaj prelijemo čez nešplje in kozarec zapremo. Postavimo ga v temen, hladen in suh prostor ter naslednjih sedem dni enkrat na dan pretresemo. Nato liker pustimo počivati najmanj tri tedne, nato ga precedimo in prelijemo v steklenice.
Nešplje običajno nabiramo, ko so še trde in svetle, nato pa jih pustimo zoreti v suhem in hladnejšem prostoru. Zrele plodove boste prepoznali predvsem po barvi. Ko dozorijo, postanejo temno rjavi, zelo mehki na otip in njihova lupina se "naguba".
Komentarji (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV