Ta nekoliko grenka, a izjemno zdrava zelenjava spada v družino cikorij. Glavnato solato tvorijo vinsko rdeči ali zeleni listi, obstajajo pa tudi sorte, kot denimo treviški radič, ki zrastejo v bolj podolgovato obliko. Prav vse vrste radiča imajo hrustljave liste z izrazito grenkobo. Okus, tekstura in barva radiča se s pečenjem, praženjem ali drugo termično obdelavo spremenijo.
Kako prepoznamo ravno prav zrel radič?
Ko izbiramo primerno glavo radiča, pazimo, da je ta še vedno dovolj čvrsta, listi pa so hrustljavi in sveži, brez madežev ali rjavih delov. Izogibamo se zelo velikim glavam, saj so lahko žilave in pretirano grenke.
Kako shranjujemo radič?
Radič hranimo v preluknjani plastični vrečki v hladilniku do 1 tedna. Preluknjana vrečka omogoča uhajanje plina etilena, kar pomaga ohraniti solato dalj časa svežo. Če ste radič že prerezali na pol, nikar ne odstranite stržena.
Hranilna vrednost
Ko govorimo o hranilni vrednosti, ne moremo mimo mineralov, kot so fosor, železo, kalij, kalcij, in vitaminov C, A in K. Grenak in nekoliko trpek okus radiču daje naravna grenčina, imenovana intibin. Ta se nahaja v belih žilah in je kljub nekoliko neprijetnemu okusu za naše telo izjemno zdravilna, saj spodbuja prebavo, pomaga pri boljšem delovanju jeter ter znižuje delež sladkorja v krvi. Z njo lažje hujšamo, poleg tega pa naj bi delovala pomlajevalno.
Recept za solato z radičem, krompirjem in piščancem najdete TUKAJ.
Gojenje radiča na vrtu
Dolgo časa je bil radič omejen na gojenje v bolj sončnih predelih Italije, saj je za razliko od preostalih solatnic precej občutljiv na nizke temperature. Sčasoma smo z žlahtnjenjem uspeli pridelati tudi vrste, ki lahko rastejo v hladnejših podnebjih.
Radič vzgajamo s pomočjo sadik
Zgodnje sorte sadimo v juniju, pozne sorte pa proti koncu poletja, v avgustu ali septembru. Nekatere zgodnje sorte lahko sadimo že spomladi.
Kam posaditi radič?
Radič je najbolje gojiti na sončnem do delno senčnem mestu, vendar se je treba izogibati opoldanskemu vročemu soncu. Za uspešno pridelovanje radiča je treba upoštevati nekaj osnovnih pravil. Poskrbeti moramo za vlažna tla, redno odstranjevati plevel, ki solati jemlje hranilne snovi, ter ji zagotoviti dovolj sonca. Tla naj imajo sposobnost zadrževanja vlage, so bogata s hranili in rahlo kislega pH-ja.
Izogibamo se sajenju poleg paprike, peteršilja in endivije, medtem ko se bo ob paradižniku, čebuli, baziliki, korenju ali fižolu radič počutil odlično.
Komentarji (1)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV