Dominvrt.si
Radič

Solata, ki jo obožujemo pozimi

L.M.
09. 12. 2024 05.00
1

Radič je sredozemska rastlina, ki spada v družino cikorij. Največkrat ga pripravljamo kot solato, vendar se njegovi listi odlično obnesejo tudi v rižotah, testeninah, zavitkih in drugih prilogah. Prilagojen je na rast v različnih pogojih, zlahka ga vzgojimo tudi sami doma, saj je razmeroma nezahtevna rastlina, vajena tudi trših vremenskih pogojev. Čeprav je trajnica, ga gojimo kot enoletnico.

Ta nekoliko grenka, a izjemno zdrava zelenjava spada v družino cikorij. Glavnato solato tvorijo vinsko rdeči ali zeleni listi, obstajajo pa tudi sorte, kot denimo treviški radič, ki zrastejo v bolj podolgovato obliko. Prav vse vrste radiča imajo hrustljave liste z izrazito grenkobo. Okus, tekstura in barva radiča se s pečenjem, praženjem ali drugo termično obdelavo spremenijo.  

Radič je znan po grenkem okusu.
Radič je znan po grenkem okusu. FOTO: Adobe Stock

Kako prepoznamo ravno prav zrel radič?

Ko izbiramo primerno glavo radiča, pazimo, da je ta še vedno dovolj čvrsta, listi pa so hrustljavi in sveži, brez madežev ali rjavih delov. Izogibamo se zelo velikim glavam, saj so lahko žilave in pretirano grenke.

Kako shranjujemo radič?

Radič hranimo v preluknjani plastični vrečki v hladilniku do 1 tedna. Preluknjana vrečka omogoča uhajanje plina etilena, kar pomaga ohraniti solato dalj časa svežo. Če ste radič že prerezali na pol, nikar ne odstranite stržena. 

Solata, ki je najboljša jeseni
Preberi še
Solata, ki je najboljša jeseni
Radič vsebuje naravno grenčino, imenovano intibin.
Radič vsebuje naravno grenčino, imenovano intibin. FOTO: Profimedia

Hranilna vrednost  

Ko govorimo o hranilni vrednosti, ne moremo mimo mineralov, kot so fosor, železo, kalij, kalcij, in vitaminov C, A in K. Grenak in nekoliko trpek okus radiču daje naravna grenčina, imenovana intibin. Ta se nahaja v belih žilah in je kljub nekoliko neprijetnemu okusu za naše telo izjemno zdravilna, saj spodbuja prebavo, pomaga pri boljšem delovanju jeter ter znižuje delež sladkorja v krvi. Z njo lažje hujšamo, poleg tega pa naj bi delovala pomlajevalno.  

Recept za solato z radičem, krompirjem in piščancem najdete TUKAJ

Gojenje radiča na vrtu

Dolgo časa je bil radič omejen na gojenje v bolj sončnih predelih Italije, saj je za razliko od preostalih solatnic precej občutljiv na nizke temperature. Sčasoma smo z žlahtnjenjem uspeli pridelati tudi vrste, ki lahko rastejo v hladnejših podnebjih.  

Radič vzgajamo s pomočjo sadik  

Zgodnje sorte sadimo v juniju, pozne sorte pa proti koncu poletja, v avgustu ali septembru. Nekatere zgodnje sorte lahko sadimo že spomladi.  

Čas za sajenje priljubljene vrtnine je tu!
Preberi še
Čas za sajenje priljubljene vrtnine je tu!

Kam posaditi radič?

Radič je najbolje gojiti na sončnem do delno senčnem mestu, vendar se je treba izogibati opoldanskemu vročemu soncu. Za uspešno pridelovanje radiča je treba upoštevati nekaj osnovnih pravil. Poskrbeti moramo za vlažna tla, redno odstranjevati plevel, ki solati jemlje hranilne snovi, ter ji zagotoviti dovolj sonca. Tla naj imajo sposobnost zadrževanja vlage, so bogata s hranili in rahlo kislega pH-ja.  

Izogibamo se sajenju poleg paprike, peteršilja in endivije, medtem ko se bo ob paradižniku, čebuli, baziliki, korenju ali fižolu radič počutil odlično.  

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

Komentarji (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Dominvrt.si, Vse pravice pridržane Verzija: 702