Šparglji so razmeroma nezahtevna vrtnina z dolgo življenjsko dobo. Vsi šparglji so dvodomne rastline, kar pomeni, da ima vsaka rastlina moške in ženske cvetove.
To velja tako za zelene kot bele šparglje. Čeprav so slednji s svojim bledim videzom na pogled morda nekoliko manj privlačni, pa so pravzaprav podcenjeni po krivici. Hranilna vrednost belih špargljev je podobna zelenim. Obe vrsti imata relativno nizko vsebnost kalorij in vsebujeta vitamine C, E in K ter železo in vlaknine.
Presenetljivo je, da gre pravzaprav za povsem isti rastlini, ki rasteta v različnih pogojih.



Kakšna je razlika med belimi in zelenimi šparglji?
Čeprav bi na prvi pogled domnevali, da so beli šparglji ali beluši ter zeleni šparglji različnih sort, temu pravzaprav ni tako. Edina razlika med zelenimi in belimi šparglji je v tem, da se beli šparglji gojijo pod zemljo.
Beli šparglji so v času rasti popolnoma prekriti z zemljo ali črno folijo, tako da niso nikoli izpostavljeni sončni svetlobi. To jim preprečuje, da bi proizvajali klorofil, zeleno barvilo, ki je odgovorno za pretvarjanje sončne svetlobe v energijo. Ta proces preprečevanja fotosinteze imenujemo etiolacija. Zeleni šparglji pa so izpostavljeni sončni svetlobi takoj, ko pokukajo iz zemlje, zato fotosinteza normalno steče.
Ali imajo beli šparglji drugačen okus od zelenih?
Beli šparglji imajo bolj nežen okus kot zeleni. Medtem ko so zeleni šparglji nekoliko bolj grenki, so beli šparglji slajši in bolj blagi. Ta nežen okus je zagotovo razlog, da bi jih morali poskusiti.
Spodnji deli zelenih špargljev so ponavadi debelejši in bolj vlaknasti, zato je pomembno, da te dele pred kuhanjem odstranimo. Medtem ko lahko mlade zelene šparglje uživamo tudi surove, beli potrebujejo termično obdelavo, saj so sicer trdi in neokusni.



Komentarji (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV