Rdeča pesa je vsestranska vrtnina, znana po svojem zemeljskem okusu in aromi. Je hitro rastoča korenasta zelenjava, ki jo gojimo tako zaradi njenih gomoljev kot listov. Gomolje lahko kuhamo, pečemo ali kisamo, pisani mladi listi pa so uporabni sveži v solatah ali pa blanširani.

Zaradi njene prehranske vrednosti jo uvrščamo med superživila. Ne samo, da je polna antioksidantov, ki preprečujejo vnetja in zmanjšujejo tveganje za kronične bolezni, kot je sladkorna bolezen, pesa tudi pomaga krepiti imunski sistem. Znižuje pa tudi krvni tlak in pozitivno vpliva na srce in ožilje, izboljšuje prebavo in še mnogo več.
Več kot dovolj razlogov torej, da si jo vzgojite na svojem vrtu.
Kdaj sejemo rdečo peso?
Najboljša letna časa za sejanje rdeče pese sta pomlad in jesen. Za spomladansko peso lahko posejete semena takoj, ko se zemlja nekoliko otopli, kar je nekje med aprilom in junijem.
Zgodaj jeseni, ko se dnevne temperature že začnejo nekoliko spuščati – najbolje je, da peso posejete približno pet tednov pred predvidenim datumom prve zmrzali.
Kam sadimo rdečo peso?
Pesa potrebuje polno sončno svetlobo, da zraste do svojega potenciala, zato izberite najbolj sončno mesto na vašem vrtu. Najbolj ji ustreza gredica, kjer lahko prejme vsaj šest ur neposrednega sonca dnevno. Če je mogoče, se izogibajte sajenju te vrtnine dvakrat zaporedoma na isto območje. Prav tako zaradi možnosti prenosa škodljivcev pese ne sadite v bližino blitve.
Najboljša je lahka, bogata, dobro odcedna zemlja z rahlo kislim do nevtralnim pH. Odstraniti je treba kamenje, glino, plevel in vse ostalo, kar bi lahko zmotilo razvoj korenin.
Kako pogosto moramo rdečo peso zalivati?
Pesi vsak teden zagotovite vsaj dva centimetra vode, v vročem vremenu pa količino podvojite.
Kdaj je najboljši čas za pobiranje pese?
Rdečo peso je nekoliko lažje nabirati takrat, ko so tla rahlo vlažna. V večini primerov je pripravljena za pobiranje v osmih do desetih tednih, bolj valjaste sorte pa potrebujejo še nekaj tednov več. Liste je priporočljivo potrgati, ko so ti še mladi in sveži.
Gomolje pobiramo tako, da zrahljamo zemljo in korenino nežno izpulimo. Pri tem pustite vsaj 2 cm stebla, da preprečite iztekanje rdečega soka. Sveža pesa je v hladilniku lahko shranjena do 2 tedna.

Komentarji (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV