Maline so sladko, sočno jagodičevje, ki ga je razmeroma enostavno gojiti. Na trgovskih policah so običajno na voljo samo rdeče maline, medtem ko se njihove rumene sorodnice tam znajdejo redkeje.
Sorte rumenih malin so običajno še bolj sladke od rdečih
V primerjavi z rdečimi sadeži so rumene maline še nekoliko bolj sladke. Poleg nenavadnega odtenka imajo rumene maline – znane tudi kot zlate maline – manj semen kot robide ali sorte rdečih malin. To pomeni, da se dobro obnesejo tudi v domačih želejih, marmeladah, sorbetih in sladoledih.
Zanemarljiva ni niti njihova prehranska vrednost
Rumene maline, ki so pravzaprav nastale kot nekakšna mešanica med rdečo in črno sorto, vsebujejo bogat odmerek antioksidantov, kot je betakaroten, poleg tega pa so polne prehranskih vlaknin, železa, bakra ter vitaminov B in C.
Zakaj so rumene maline tako posebne?
Rumene maline so nekaj posebnega zaradi svoje barve, ki pa je posledica odsotnosti antocianina. Ta je sicer odgovoren za temnejšo barvo borovnic, robid, pa tudi rdečih malin in drugega jagodičevja.
V odsotnosti teh običajno prevladujočih spojin so svoje mesto zavzeli drugi kemični pigmenti, kot je betakaroten. Rezultat so torej rumeni ali včasih celo rahlo oranžni plodovi, ki zrastejo na grmu maline.
Skozi leta so profesionalni pridelovalci veliko pozornost namenjali križanju različnih sort, da bi čimbolj povečali kakovost in količino pridelka rumenih malin.
Obstajata dve vrsti rumenih sort malin.
Sorte, ki rodijo enkrat v sezoni, so poletne in plodove tvorijo na lanskoletnih poganjkih, zato moramo temu prilagoditi tudi način obrezovanja. Jesenske rumene maline pridelek zagotavljajo dvakrat letno in jih je priporočljivo spomladi ali jeseni popolnoma porezati. Slednje lahko nabiramo vse od sredine poletja do konca jeseni.
Enkrat rodne: cascade gold, honey queen ...
Večkrat rodne: alpengold, double gold, fall gold ...
Kako gojiti rumene maline
Rumene maline najbolje uspevajo v rodovitni, dobro odcedni zemlji in na polnem soncu. Vendar vedeti, kje gojiti rastline rumene maline, pomeni tudi vedeti, kje jih ne gojiti. To pomeni, da se izogibajte območjem, kjer so bili nedavno posajeni razhudniki – torej krompir, melancani, paradižnik in paprika, saj so maline dovzetne za nekatere od istih patogenov, ki prizadenejo razhudnike.
Rumene sorte malin so sicer precej trdožive in preživijo tudi bolj hladne zime.
Škodljivci, ki lahko prizadenejo rumene maline:
Japonski hrošči in gosenice grizejo zelene liste malinovega grma.
Pršice prelke in skakalci povzročajo zvito, razbarvano listje.
Listne uši povzročajo zakrnele, oslabljene rastline in so prenašalke bolezni.
Prav tako poskrbite, da bodo imele dovolj prostora za razraščanje
Robide so nagnjene k napadom listnih uši, ki so same prenašalke bolezni, zato se izogibajte sajenju malin v bližino le-teh. Nenazadnje pa jih ne sadite niti preblizu vrtnih gredic, saj zlahka preplavijo vrt, če ne nadzorujete njihove rasti.
Rumene maline je mogoče gojiti tudi v loncih z dobro drenažo. Če želite povečati svoj pridelek, posadite večno rodno sorto v lonec, globok vsaj dva metra. Uporabite zemljo za lončnice, ki je dobro odcedna in bogata z organskimi snovmi.
Ko posadite rastlino ali golo korenino, pustite, da njeni poganjki zrastejo do približno 60 cm. Nato izberite pet do osem najdebelejših rozg, ki jih obdržite, ostale pa porežite. Bodite pozorni na nove poganjke, ki se pojavljajo – še posebej tiste, ki poskušajo pobegniti iz vašega lonca.
Ker se zemlja v posodi lahko hitro izsuši, bodite zelo pozorni, da po potrebi zalijete.
Komentarji (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV