Dominvrt.si
Nabiranje paradižnikov

Trik za pobiranje zrelih paradižnikov

L.M.
11. 07. 2024 05.00
0

Več mesecev ste se trudili, vzgajali in skrbeli za svoje paradižnike, zdaj pa je končno napočil čas, da poberete sadove svojega trdega dela. Da ta ne bi šel v nič, imamo za vas nekaj nasvetov, kako te delikatne sadeže pravilno pobrati.

Ne glede na to, katero sorto ste izbrali, paradižniki so edinstvenega okusa, hkrati pa ponujajo veliko vitaminov in hranil. Če želi vzgojiti najboljše paradižnike je pomembno upoštevati celoten proces – od sadike do ploda, nenazadnje pa je važno tudi, kdaj in kako jih poberemo. 

Poberite jih prezgodaj in paradižniki bodo nezreli, ali pa prepozno in postali bodo neužitni. Preden se odločite, da je čas za pobiranje, preverite nekaj stvari.

Obstaja šest stopenj zrelosti paradižnika.
Obstaja šest stopenj zrelosti paradižnika. FOTO: Adobe Stock

Ali je barva prava?

Najpomembnejša stvar pri ugotavljanju, ali so vaši paradižniki pripravljeni za pobiranje, je, da preverite njihovo barvo. Paradižniki morajo biti živo rdeče barve. Ali pa živo rumene, oranžne ali vijolične, odvisno do sorte.

Preverite čvrstost

Nato ocenite še čvrstost paradižnika. Paradižnik zori drugače kot drugi plodovi, od spodaj navzgor, zato mora biti zgornji del bolj čvrst kot spodnji. Ravno prav zreli paradižniki so sicer še vedno nekoliko čvrsti, vendar bi morali pod rahlim pritiskom popustiti. 

6 stopenj zorenja paradižnikov

Obstaja šest stopenj zrelosti paradižnika. Užitni so že vse od četrte faze naprej, vseeno pa bodo najboljšega okusa, če jih pustite, da do konca dozorijo – odvisno tudi od tega, kdaj in kako jih nameravate uporabiti. Če nameravate paradižnik zaužiti pozneje, ga poberite v zgodnejši fazi zrelosti. Počakajte na zrelo barvo, če ga boste pojedli 

Zelena faza: To je, ko so paradižniki še zeleni.

Po obiranju se paradižnika čim manj dotikajte.
Po obiranju se paradižnika čim manj dotikajte. FOTO: Shutterstock

Faza preboja: To je čas, ko se prvič pojavi zrela barva. Odvisno od vaše sorte je barva lahko rjavkasta ali rožnato rdeča. Na tej točki so paradižniki pripravljeni za obiranje, če želite, da dozorijo v zaprtih prostorih.

Faza rdečenja: Paradižnik bo zdaj imel do tretjino svoje zrele barve.

Rožnata faza: Paradižnik se že začne mehčati.

Svetlo rdeča faza: Paradižnik je več kot polovično obarvan.

Rdeča končna faza: Paradižniki imajo vso svojo zrelo barvo in so pripravljeni za uživanje.

Če nameravate paradižnik zaužiti pozneje, poberite paradižnik v zgodnejši fazi zrelosti. Počakajte na njihovo zrelo barvo, če nameravate paradižnik pojesti takoj.

Kako pobiramo paradižnike?

Z vrtnimi škarjami odrežite paradižnik z rastline tako, da prerežete čim bližje plodu. Bolj izkušeni vrtičkarji, lahko paradižnik nežno zvijete z rastline. Po pobiranju rastlino zalijte. To ji bo dalo dodatno spodbudo, za rast in zorenje novih plodov, potem, ko jih pe pravkar nekan izgubila. Po obiranju se paradižnika čim manj dotikajte, saj ima paradižnik zelo občutljivo lupino, ki se lahko hitro predre. 

Z vrtnimi škarjami odrežite paradižnik z rastline tako, da prerežete čim bližje plodu.
Z vrtnimi škarjami odrežite paradižnik z rastline tako, da prerežete čim bližje plodu. FOTO: Adobe Stock
To je najbolj 'elitna' sorta paradižnika
Preberi še
To je najbolj 'elitna' sorta paradižnika
Nikoli ne boste verjeli, kaj počne polfinalist MasterChefa s paradižnikovimi listi
Preberi še
Nikoli ne boste verjeli, kaj počne polfinalist MasterChefa s paradižnikovimi listi
UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

Komentarji (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Dominvrt.si, Vse pravice pridržane Verzija: 698