Koshu je najpomembnejša avtohtona sorta grozdja na Japonskem.
Njen izvor ni povsem znan
Še vedno ostaja skrivnost, kako je Koshu grozdje prišlo na Japonsko. Nekateri trdijo, da je sorta na Japonskem avtohtona, vendar, medtem ko drugi viri kažejo, da koshu izvira iz evropske vrste vinske trte Vitis vinifera. Še najverjetneje je, da so ga prinesli trgovci, ki so potovali po svilni poti čez Srednjo Azijo od Kavkaza, do Kitajske in nato do Japonske približno 1000 let nazaj.
Kakšne pogoje potrebuje za rast?
Koshu grozdje gojijo predvsem v pokrajini Yamanashi, za katero so značilne podnebne skrajnosti vročine in mraza. Poleg tega so dolgi poletni dnevi z veliko poletne sončne svetlobe in dobro odcedna vulkanska tla še posebej primerna za gojenje te sorte grozdja.
Tradicionalno se Koshu vzgaja na visoki vinski trti, čeprav se danes nekateri vinogradniki poslužujejo tudi drugačnih, bolj eksperimentalnih metod. V japonski pokrajini Yamanashi elegantne visokorasle vinske trte Koshu med rastno sezono doživljajo velike količine padavin in vinogradniki morajo biti previdni, da se izognejo poškodbam plodov. Na srečo debela kožica grozdnih jagod zagotavlja nekaj zaščite.
Vino z izrazito kislo aromo
Vino, proizvedeno iz grozdja koshu ima precej svojevrsten okus, ki ga daje zelo debela in precej grenka lupina grozdja. Visoka raven naravne kislosti in majhna količina naravno prisotnih sladkorjev je razlog, da mu včasih dodajajo sladkor, čeprav takšna praksa velja za precej sporno.
Komentarji (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV