Velike noči si ne predstavljamo brez jajc, pa tudi ne brez hrena. Najbolje je, če ga vzgojimo kar doma na vrtu. Sveže izkopane korenine namreč vsebujejo vse aromatične in zdravilne snovi. Hrenove korenine za prehrano izkopavamo vse od septembra do aprila. Če za hren ne poskrbimo pravilno, sicer korenine zrastejo, a so zverižene in deljene s polnostranskimi koreninami. Hren je izjemno vzdržljiv, zato je potreben globok izkop. Vsaka ’pozabljena’ koreninica namreč požene in potem se kar sam razraste ter raste tam, kjer ne želimo.
Hren torej gojimo zaradi korenine, ki je pekočega okusa in pikantnega vonja. Največ ga uporabljamo v kulinariki, ker pa je bogat z zdravilnimi učinkovinami, je dobrodošel tudi v domači lekarni. Poleg ostrih gorčičnih olj hren vsebuje še veliko vitamina C, kalij, vitamine skupine B in druge učinkovine. Ne glede na vse ne smemo pretiravati s količino. Raje ga uživajmo večkrat po malo. Nariban hren začne hitro temneti, saj na zraku oksidira, gorčična olja pa začnejo izgubljati učinek, zato ga je treba zmešati z drugimi živili (smetano, majonezo, jabolki ...) ali pa pokapljati z limono ali kisom.
Razmnoževanje hrena
Kako hren pridelati na domačem vrtu? Posadimo ga na vrt ali v lonec, in sicer pod kotom 45 stopinj. Odlični sosed hrenu je mladi krompir. Hren namreč krompirju odganja škodljivce in izboljša okus. Je pa hren odličen tudi v sadovnjaku, kjer varuje sadno drevje pred škodljivci. Kadar sadimo več korenin, naredimo približno 30 centimetrov globok jarek. Vanj nasujemo okoli 20 centimetrov komposta, vanj pa pod kotom polagamo reznice. Te nato zakrijemo, da nastane greben. Sicer pa hren dobro uspeva v vseh vrstah tal, na soncu in v senci. V težkih ilovnatih tleh bo bolj vlaknast, v peščenih tleh bo imel nekoliko slabšo aromo, v globokih humusnih tleh pa močno aromo. V sušnih letih bodo korenine hrena veliko bolj pekoče.
Oskrba hrena poleti
Če želimo lepe, ravne in gladke korenine, brez truda ne bo šlo. Čaka nas kar nekaj ročnega dela, saj se moramo posvetiti vsaki rastlini posebej. V juniju se lotimo utiranja. To pomeni, da odstranimo vse drobne koreninice. Rastlino izkopljemo in male koreninice potrgamo kar z rokami, nato jo zakopljemo nazaj. Seveda ne smemo pozabiti na zalivanje. Kot rečeno, hren izkopavamo od septembra do aprila. V prihodnjih dneh se bo sicer znašel na večini slovenskih miz, nikar pa nanj ne pozabite niti med letom.
Komentarji (1)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV