Predstavljamo vam zelišča, ki bi jih vsi morali imeti doma. Ne glede na to, ali so ljubitelji vrtnarjenja ali ne. To so zelišča, ki so uporabna ne le v gospodinjstvu in prehrani, temveč pomenijo tudi odličen dekorativen element. Ko jih boste enkrat imeli, se od njih ne boste mogli več ločiti. Na omenjena zelišča stavijo tudi avtorji Velike knjige o zelenjavi.
Koriander
Koriander je vsestranska začimba, ki bi jo moral imeti na svojem vrtu vsak vrtičkar. Vsestranska je predvsem zato, ker lahko kot začimbo uporabljamo prav vse dele te rastline. Liste, semena ali pa korenine.
Listi so ostrega okusa in so v uporabi predvsem v azijski in indijski kuhinji. Na drugi strani se suha in zmleta semena ter korenine običajno dodajo kariju in začimbnim pastam. Je zelišče, ki je bolj intenzivnega okusa in ni tipično za našo kuhinjo.
Gojenje: Potrebuje dovolj debelo plast prsti, da se lahko primerno zakorenini, to pa je tudi razlog, zakaj ga je doma nekoliko težje gojiti. Zanj namreč potrebujemo nekoliko več prostora, zato okenska polica morda ne bo popolnoma zadostovala. Če se začimba semeni, semen nikar ne zavrzite stran, saj so tudi ti lahko odlična pikantna začimba!
To zelišče je enoletnica, ki v višino zraste približno 50 centimetrov. Iz listov je cvete priporočljivo ščipati stran. S tem rastlino spodbudimo, da jih razvije še več.
Meta
Zelišče, ki ne manjka v skoraj nobeni kuhinji, je zagotovo meta. Vendar pozor! Meto je treba pametno in preudarno posaditi na vrtu, ker je invazivna. Večinoma se vzgaja v posodi, zato je toliko bolj primerna za gojenje na okenskih policah. S tem ji preprečimo, da bi prišla v neposredni stik z vrtno zemljo in bi podivjala.
Gojenje: Meta potrebuje kar nekaj prostora, saj hitro raste in pri sajenju skupaj z drugimi rastlinami tem hitro odžira življenjski prostor. Odlično bo uspevala zunaj v visoki gredi ali cvetličnem koritu. Poskusite lahko seveda tudi z gojenjem v notranjosti.
Sveže liste dodajamo k poletni zelenjavi, v solate ali sadne pijače, z njimi lahko okrasimo jed ali pripravimo metino omako. Iz svežih ali suhih listov pa pripravljamo tudi osvežilne čaje.
Origano
Ste vedeli, da je drugo ime origana dobra misel? Ta začimba ima sladek, blago pikanten okus in se uporablja za različne stvari. Origano ima značilen in svojevrsten okus, ki doseže svoj vrhunec, če liste poberemo takoj, ko se pojavijo drobni vijoličasti cvetovi. Je trpežna trajnica, ki zraste do 45 centimetrov in najbolje uspeva v sončni legi in dobro odcedni prsti.
Ker je sredozemsko zelišče, dobro prenese sušo, ko se enkrat dodobra ukorenini. Njen najbližji sorodnik je majaron. Tega, skupaj z origanom, poznamo tudi v različici z rumenimi listi, ki so lep okrasni dodatek doma ali vrta. Origano najbolj uspeva, če ga jeseni močno obrežemo in mu s tem damo priložnost, da dodatno in spet zacveti.
Komentarji (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV