Ime melisa (Melisa Officinalis) izvira iz Grčije, pomeni pa čebela. Zaradi bogatih cvetov se namreč čebele izjemno rade pasejo na njih, po njih pa je rastlina tudi dobila ime. Obstajajo še številna druga imena za meliso, denimo aselnica, črnica, čebeloperka, matičnih, medeni list, medenka, medenika ... Grmiček te rastline zraste do 80 centimetrov v višino, prepoznavna pa je predvsem po majhnih belih cvetovih in nazobčanih, izrazito žilnatih listih jajčaste oblike. Ti so svetlo zelene barve, rahlo odlakani in imajo vonj po limoni. Korenine melise so razrasle in lasaste.
Kot zdravilna rastlina se uporablja za lajšanje in zdravljenje želodčnih težav, koristi proti napenjanju in za pomiritev živcev. Kot začimba se največkrat uporablja v jedeh in pijačah, kjer hočemo dodati limonast okus oz. nadomestiti uporabo limone. Dodajamo jo tudi k ribam, perutnini in različnim solatam.
Iz te rastline se pripravlja tudi sirup, ki ga redčimo z vodo, čebelarji pa že stoletja uporabljajo meliso za privabljanje čebel.
Če želite še več odličnih receptov za ustvarjanje v kuhinji, navdihe na vrtu ali v gospodinjstvu, si lahko brezplačno naložite PRATIKO 2019, ki jo uporabljajo tudi letošnji tekmovalci priljubljenega šova Kmetija:
V branje priporočamo še:
Komentarji (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV