Materina dušica ali poljski timijan je aromatično zelišče kot nalašč za tiste dni, ko potrebujemo nekaj pomirjujočega. Naberite ga sedaj in v njem uživajte celo zimo.
Materina dušica je sorodnik timijana in zelišče, ki izvira iz sredozemske regije. Pogosto ga uporabljamo v kulinariki, v hladnejšem delu leta pa še posebej dobro dene domači čaj iz materine dušice, ki je poln potencialnih koristi za zdravje.
Pozimi je rešilna bilka za lajšanje simptomov prehlada in gripe, predvsem kašlja in bolečega grla, saj je polna antioksidantov, ima številne antibakterijske, protiglivične in protivnetne lastnosti. Podpira zdravje dihal in je lahko koristna za obvladovanje dihalnih bolezni, kot je bronhitis. Pomaga lahko tudi pri prebavi ter ublaži prebavne motnje ali nelagodje zaradi plinov. Nenazadnje pa čaj iz materine dušice zaradi svojih pomirjujočih lastnosti lahko pomaga zmanjšati stres in tesnobo.
Recept za timijanov čaj
1. Začnite tako, da kuhalnik za čaj ali lonec napolnite z vodo in jo segrejete do vrenja.
V čajnik dajte nekaj vejic sveže ali posušene materine dušice. Stebel ni treba osmukati.
Pazite, da količino materine dušice ustrezno prilagodite glede na količino vode. Praviloma zadostujejo 3 vejice ali približno 2 čajni žlički svežih listov timijana na 400 ml vode. Če uporabljate posušen timijan, uporabite 4 vejice.
2.Prelijte z vrelo vodo, pokrijte in pustite, da se zelišča namakajo približno 5 minut.
Če ste uporabili posušeno materino dušico, zelišče namakajte kakšno minuto dlje kot sicer.
3.Precedite ali odstranite vejice zelišča in čaj nalijte v skodelice.
Če bi radi pripravili večjo količino, precejeni čaj pustite, da se ohladi, in ga shranite v zaprti posodi v hladilniku.
Zakaj je čaj grenek?
Vzrok grenkega čaja iz materine dušice je običajno uporaba prevelike količine zelišča ali predolgo namakanje.