Dominvrt.si
Glede na čas sejanja ločimo med zimsko špinačo z bolj grobimi listi in spomladansko in poletno špinačo, ki ima bolj tanke liste.

Špinača

B. J.
30. 04. 2010 11.33
0

Špinačo so pridelovali že stari Grki in Rimljani.

Glede na čas sejanja ločimo med zimsko špinačo z bolj grobimi listi in spomladansko in poletno špinačo, ki ima bolj tanke liste.
Glede na čas sejanja ločimo med zimsko špinačo z bolj grobimi listi in spomladansko in poletno špinačo, ki ima bolj tanke liste. FOTO: Reuters

Domovina špinače je najverjetneje srednja Azija. V Evropo so jo v 16. stoletju preko Španije prinesli Arabci. Je ena najbolj zdravih in z vitamini najbolj bogatih rastlin. Čeprav špinača ne vsebuje toliko železa, kot je zmotno prepričanje veljalo dolgo časa pa vsebuje življenjsko pomembne minerale kalij, kalcij, magnezij, provitamin A, vitamine B, vitamin K, niacin, folno kislino in vitamin C. Čeprav je špinača zelo zdrava zelenjava, na žalost skladišči nitrat, ki se nahaja v zemlji. Da se nitrat ne začne pretvarjati v nitrit, ki je zdravju škodljiv, kuhane špinače ne smemo pogrevati.

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

Komentarji (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Dominvrt.si, Vse pravice pridržane Verzija: 698