Dominvrt.si
Gobice

Je na gobici res več bakterij kot na WC školjki?

N.D.
12. 12. 2012 16.10
8

Čeprav bi mnogi menili, da je med najbolj umazanimi predmeti v stanovanju WC školjka, je veliko več, za zdravje nevarnih bakterij, na pripomočku, ki ga v večini primerov uporabljamo v kuhinji in to vsak dan. Govorimo o gobici za pomivanje posode.

Drugače povedano, na kuhinjskih elementih je, dokazano, toliko bakterij, da bi bilo s strani higiene, varneje kruh rezati na pokrovu WC školjke.
Drugače povedano, na kuhinjskih elementih je, dokazano, toliko bakterij, da bi bilo s strani higiene, varneje kruh rezati na pokrovu WC školjke. FOTO: Profimedia
Sicer pa je WC školjka pravzaprav med predmeti, ki vsebujejo najmanj bakterij, medtem ko na krpicah, gobicah za pomivanje, bombažnih prtičkih in v hladilniku, kar 'mrgoli' nevarnih bakterij.

Na vsak kvadratni centimeter gobice za pomivanje posode je namreč približno 5.000.000 bakterij, in nekatere od njih so zelo nevarne. Povzročijo lahko resne bolezni, kot je Guillain-Barrejev sindrom, ki povzroča paralizo. Da je vse to res so s pomočjo nedavne raziskave dokazali tudi znanstveniki iz univerze v Arizoni. Raziskovalci so analizirali vzorce iz gospodinjstev v devetih državah in sicer Avstraliji, Kanadi, Nemčiji, Indiji, Maleziji, Saudski Arabiji, Južni Afriki, Veliki Britaniji in ZDA.

Vse kuhinjske krpe, vključno z gobicami za pomivanje posode, je treba vsaj trikrat na teden oprati pri temperaturah nad 60 ° C.
Vse kuhinjske krpe, vključno z gobicami za pomivanje posode, je treba vsaj trikrat na teden oprati pri temperaturah nad 60 ° C. FOTO: Profimedia

Ugotovili so, da je bilo na kar 21-ih odstotkih opranih kuhinjskih krpah, še vedno zelo veliko bakterij ter, da je povprečna kuhinjska goba približno 200 000-krat bolj umazana od pokrova na WC školjki. Drugače povedano, na kuhinjskih elementih, je po njihovih trditvah toliko bakterij, da bi bilo s strani higiene, varneje kruh rezati na pokrovu WC školjke. "Ljudje se ne zavedajo, da je WC školjka pravzaprav med čistejšimi predmeti v gospodinjstvu. Razlog zato je redno čiščenje školjke že s potegom vode. Večina pa jih na dezinfekcijo mikroorganizmov predmetov, ki so vsakodnevno v stiku z živili, enostavno pozabi," razloži dr. Charles Gerba.

Najbolj na udaru so gobice in nakupovalne vrečke

Gerba poudarja, da je najbolj umazan predmet v gospodinjstvu gobica za pomivanje posode. Sledijo ji kuhinjske krpe in nakupovalne vrečke iz tkanine. Najbolj umazane hladilnike imajo gospodinjstva v Saudski Arabiji, kjer so kar pri 95- ih odstotkih vzorcev našli bakterijo, tako imenovano E. coli. V Južni Afriki imajo najbolj umazane kopalne kadi ali banje. Tam so pri več kot polovici vzorcev našli plesen in bakterijo E. coli.

Kako preprečite razmnoževanje bakterij v kuhinji?

- Vse kuhinjske krpe, vključno z gobicami za pomivanje posode, je treba vsaj trikrat na teden oprati pri temperaturah nad 60 ° C. V kolikor gobic nimate namena prati, jih je priporočljivo menjati na 14 dni.

- Vse površine v kuhinji, še posebej površine na katerih režete živila, redno brišite z robčki za dezinfekcijo za enkratno uporabo.

- Glede na to, da se bakterije največkrat prenašajo preko vaših rok, se hrane med pripravo, potem, ko imate roke že umite, dotikajte čim manj oziroma se je ne dotikajte.

- Med pripravo hrane, si roke večkrat umijte z milom.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani ? To lahko storite s klikom na

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

Komentarji (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Dominvrt.si, Vse pravice pridržane Verzija: 698