Dominvrt.si
Teflon je ena izmed slabših izbir.

Po tem na to niti pomislili ne boste več!

V.S.
22. 04. 2013 11.48
32

Ste se kdaj vprašali, kako varna je vaša posoda, v kateri hrano pripravljate ali iz katere jo uživate? Če je vaša prva izbira keramika, emajlirano lito železo, steklo ali silikon, ste varni. Za pristaše teflonskih ponev, aluminijaste in bakrene posode tega z zagotovostjo žal ne moremo trditi. Preverite, zakaj!

Ste prepričani, da je vaša posoda varna?
Ste prepričani, da je vaša posoda varna? FOTO: iStockphoto

Pred dobrimi petdesetimi leti se je pričela proizvodnja teflonske posode, kar je bila prava revolucija – pomivanje posode je bilo zelo olajšano, saj se na teflonsko prevleko hrana ne prijema. Kljub temu ni vse tako lepo, kot se zdi na prvi pogled. Rezultati številnih raziskav, objavljenih na zdravstvenih spletnih straneh, namreč kažejo, da se uporaba te vrste posode povezuje s številnimi zdravstvenimi težavami, vključno z rakavimi obolenji in težav s ščitnico.

Čakajoč na uradne potrditve in prepoved uporabe teflonske posode se je veliko število ljudi obrnilo k uporabi posode iz drugih materialov, kot so nerjaveče jeklo, aluminij, baker in lito železo. Žal pa raziskave kažejo, da nekateri izmed zgoraj naštetih materialov prav tako predstavljajo nevarnost za zdravje. Na primer, pomivanje jeklene posode s pomočjo gobice z abrazivi lahko povzroči sproščanje majhnih delcev niklja in kroma, ki veljajo za strupene težke kovine.

NASVET: Kakšna posoda je sploh varna za uporabo?

Za najbojšo izbiro veljajo inetrni in nereaktivni materiali, kot so keramika, emajlirano lito železo, steklo in silikon. V nadaljevanju preberite, zakaj.

Keramična posoda se šteje za najvarnejšo vrsto posode. Odporna je na visoke temperature in pri večini modelov je površina odporna na praske. Torej, lahko uporabljate kovinske vilice ali žlico pri mešanju hrane.

Emajlirana posoda iz litega železa je druga najvarnejša izbira, če pa jo boste pravilno vzdrževali, je lahko doživljenjska. Njena glavna pomanjkljivost je v njeni ceni (je precej draga) in zahteva temeljito ročno pranje.

Posoda iz stekla je inertna in cenovno precej dostopna, vendar je lahko lomljiva in ne dober, t.j. enakomeren, toplotni prevodnik. Kljub temu je steklena posoda najboljša izbira za shranjevanje hrane in živil.

Posoda iz silikona lahko najdete predvsem v obliki zajemalk in raznih lopatic za kuhanje in peko. Silikon je edini nereaktivni, sintetični material, ki se ne prijema. Je varen za uporabo do 220 ºC. Ko se segreva nad omenjeno temperaturo, se prične topiti, vendar ne oddaja strupenih hlapov. Ta posoda toplote ne prevaja najbolj učinkovito, zato je proces kuhanja daljši.

Teflon je ena izmed slabših izbir.
Teflon je ena izmed slabših izbir. FOTO: iStockphoto

Za malo manj varnejšo posodo od tiste, naštete zgoraj, ki pa kljub temu velja za precej dobro izbiro, se šteje tista iz zmerno reaktivnim materialov, kot sta nerjaveče jeklo in lito železo.

Nerjaveče jeklo je najmanj reaktiven material in večina ljudi meni, da je najboljša in najvarnejša izbira materiala za posodo. Toda raziskave kažejo, da je ta vrsta posode, ko se enkrat poškoduje, med pranjem sprošča majhne količine niklja in kroma.

Posoda iz litega železa je izredno vzdržljiva in je odlična za praženje, pripravo palačink ali peko kruha. Vendar priprava raznih juh in omak, torej tekoče hrane, lahko privede do sproščanje železa iz posode, kar seveda ni zaželeno. Druga pomanjkljivost posode iz te vrste materiala je, da zahteva posebno vzdrževanje.

Za najslabšo izbiro pa veljajo materiali iz visoko reaktivnih materialov, kot so teflon, aluminij in baker. 

Premaz, ki se uporablja na teflonski posodi, vsebuje plastične polimere, ki med segrevanjem oddajajo škodljive pline. Raziskave kažejo, da ti plini vsebujejo rakotvorne kemikalije.

Raziskave kažejo, da se aluminij povezuje z Alzheimerjevo boleznijo in z drugimi kognitivnimi težavami. Večina strokovnjakov svetuje izogibanje aluminijaste posode in tudi uporabe aluminijaste folije.

Na bakreni posodi je prisoten premaz, ki preprečuje bakru stik z živili. Toda ta premaz se sčasoma obrabi, zaradi česar pride baker neposredno v stik s hrano. To vodi k zastrupitvi z omenjeno kovino.

Kako se boste vi odločili in katero posodo boste vi uporabljali, je povsem vaša odločitev.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani ? To lahko storite s klikom na

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

Komentarji (32)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Dominvrt.si, Vse pravice pridržane Verzija: 698