Dominvrt.si
Ne trudite se, da bi bilo vse kot iz 'škatlice'. Bolje je, da se z gosti sproščeno pogovarjate in družite, kot da sami sedijo za mizo v kuhinji ali dnevni sobi.

Priprava na goste

N.D.
13. 12. 2012 14.05
0

Vsa skrivnost je v pametnem načrtovanju. Če vse premislite in čim več pripravite v naprej, med pripravo ne boste izgubljali živcev, imeli pa boste tudi dovolj časa za druženje z gosti.

Ne trudite se, da bi bilo vse kot iz 'škatlice'. Bolje je, da se z gosti sproščeno pogovarjate in družite, kot da sami sedijo za mizo v kuhinji ali dnevni sobi.
Ne trudite se, da bi bilo vse kot iz 'škatlice'. Bolje je, da se z gosti sproščeno pogovarjate in družite, kot da sami sedijo za mizo v kuhinji ali dnevni sobi. FOTO: iStockphoto
Kot prvo – ne zastavljajte si prezahtevnih nalog, kar pomeni, da ne pripravljajte jedi, katerim morda ne boste kos. Jedilnik sestavite že nekaj dni v naprej. Vsebuje naj čim več sezonskih živil oziroma tiste, ki si jih lahko privoščite. Da vam bo lažje, poizkusite izbrati tak jedilnik, da boste lahko vsaj eno ali dve jedi pripravili v naprej in jih zamrznili. Preglejte zaloge in si napišite seznam stvari, ki jih potrebujete. Svetujemo vam, da med pripravami na goste ne preizkušate novih receptov. Prav tako ne tvegajte takih, ki se vam morda ne bi posrečili. Bolje je, da ponudite eno glavno jed s solato in različne sire za poobedek, kot da se trudite s štirimi ali petimi zapletenimi jedmi, na katere boste morali nenehno paziti in ki se morda v zadnjem trenutku ne bodo posrečile. V kolikor pa se odločite, da boste vseeno ponudili več jedi, izberite čim bolj različne okuse. Razlikujejo naj se tudi po barvi, sestavi, energetski vrednosti in videzu. Druga jed naj ne bo pripravljena iz istih sestavin ali iste barve kot prva.
Miza, pogrnjena z velikim prtom, je videti lepša kot posamezni prtički.
Miza, pogrnjena z velikim prtom, je videti lepša kot posamezni prtički. FOTO: iStockphoto


Sicer pa je bolj kot hrana pomembno vzdušje. Poskrbite za sproščenost. Ne trudite se, da bi bilo vse kot iz 'škatlice'. Bolje je, da se z gosti sproščeno pogovarjate in družite, kot da sami sedijo za mizo v kuhinji ali dnevni sobi. Pri sebi imejte vedno tudi dovolj brezalkoholnih pijač za tiste, ki vozijo domov ali ne pijejo alkohola.

Ko pridejo gostje: na kaj ne smete pozabiti

Ko pridejo gostje, naj bo vaša miza že pogrnjena in pazite, da na mizi ne bo preveč stvari. Miza, pogrnjena z velikim prtom, je videti lepša kot posamezni prtički. V kolikor imate na mizi pisan porcelan ali predmete različnih barv, izberite prt v beli barvi. Prijatelji naj vstopijo v stanovanje, ki je primerno razsvetljeno. Skrivnostno ozračje boste pričarali s svečami. Če le – te ne bodo zadostovale, prižgite luč, v kolikor je mogoče, v ozadju. Če ste ljubitelj, ljubiteljica cvetja se zanj mirne vesti lahko odločite, a le če miza ni prepolna. Cvetje naj bo v nizki in majhni vazi.

Še nekaj nasvetov glede hrane:

Glavna jed naj bo pripravljena in na toplem. Hladne sladice naj bodo v hladilniku. Solate in solatni prelivi so že pripravljeni, zmešajte pa jih tike preden boste solate ponudili gostom. Kruh naj bo narezan, medtem ko naj siri čakajo na sobni temperaturi – seveda narezani. Imejte vse pripravljeno tudi za kavo, ki jo boste ponudili po sladici. Pijače, kozarci in prigrizki naj bodo pripravljeni v dnevni sobi, v kopalnici pa ne pozabite pripraviti milo, toaletni papir in brisačo za roke.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani ? To lahko storite s klikom na

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

Komentarji (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Dominvrt.si, Vse pravice pridržane Verzija: 698