Dominvrt.si
artičoka

Nov hit v dekorju?

S.C., B.R.
27. 07. 2021 05.45
0

Zaradi svojih zdravilnih lastnosti in prijetnega okusa je ta rastlina vedno bolj priljubljena v kulinariki, njeni cvetovi pa krasijo marsikateri okrasni vrt. Cvet pa ne popestri samo vrta, ampak tudi vaš dom.

artičoka
artičoka FOTO: Dreamstime

Artičoka je znana po blagodejnih učinkih za zdravje, saj je bogat vir vitaminov, železa in magnezija. Pomaga razstrupljati jetra, spodbuja izločanje žolča in zmanjšuje količino sladkorja v krvi. Užitni so njeni cvetni popki, medtem ko je zaradi značilnih vijoličnih cvetov našla svoje mesto tudi na obrobah okrasnih gredic, in ne samo to zdaj kraljuje tudi v domovih. Kajti artičoke so čudovite, ko cvetijo. Dodajte nekaj teh čudovitih rož v svoj dekor in vsi se bodo spraševali, kje ste jih dobili. V vazo lahko daste svežo rastlino ali pa posušene stebla artičoke, ki bodo trajala in dobro dobro videti mesece in mesece.

Če artičoko sušite sami, imejte v mislih, da morate cvet res dobro posušiti, drugače lahko začne plesneti. Posušene artičoke pa lahko poškropite tudi z barvo po vaši izbiri (zlata, srebrna, bronasta ali turkizna so odlična izbira). 

Posušena artičoka
Posušena artičoka FOTO: Dreamstime

 

JO ŽELITE VZGOJITI SAMI?

Sejanje in sajenje

Na prelomu marca in aprila v lončke s premerom 10 centimetrov posejte po dve semeni, lončke pa postavite na svetlo okensko polico, kjer naj bo približno 20 stopinj Celzija. Po vzklitju pustite samo najkrepkejše sadike, ki jih od polovice maja posadite na prosto. Rastline posadite z razmikom enega metra in približno pet centimetrov globlje, kot so bile v cvetličnem lončku. Tla temeljito pognojite z dobro uležanim gnojem in zrelim kompostom. V prvih tednih sadike pokrijte in jih tako zaščitite pred nizkimi temperaturami. Ko bodo sadike nekoliko zrasle (v višino zrasejo od 1,5 do 2 metra), jih privežite ob dovolj močne opore, da se ob slabem vremenu ne bi prevrnile.

Artičoke na začetku dobro uspevajo v mešani kulturi z zeleno solato, redkvijo ali redkvicami. Pozneje se rastlina razraste in meče senco, zato v njeno bližino ni več primerno saditi nižjih vrst zelenjave. Artičoka bo bogato obrodila tri ali štiri leta, nato je bolje posaditi nove sadike na drugo sončno in zaščiteno lego.

Artičoka
Artičoka FOTO: Profimedia

Oskrba in spravilo

Poleti rastline bogato zalivajte in jih redno zastirajte. Da bo rastlina uspešno prezimovala, oktobra odrežite stebla, ki so že obrodila, in sicer tik nad tlemi. Nato jih zastrite s 30 centimetrov debelim slojem slame, listja ali vejevja. Na področjih s hladnim vremenom je rastlino najbolje izkopati in jo hraniti v kleti, kjer temperatura ne pade pod 0 stopinj Celzija.

Pospravljanje artičok se začne v trenutku, ko so dovolj velike, vendar še popolnoma zaprte in zelene. Na eni rastlini lahko pričakujete od 9 do 12 artičok, ki jih odrežete s krajšim delom cvetnega stebla. Pri temperaturi skoraj 0 stopinj Celzija in pri visoki vlažnosti zraka jih lahko skladiščite tudi do štiri tedne.

Cvetni popki se na rastlinah tvorijo v prvem letu od julija, v naslednjih letih že od junija. Če jih ne boste pospravili, se bodo iz njih razvili škrlatno modri cvetovi.

Lepota majhnih vrtov: nasveti za gojenje cvetja na oknu
Preberi še
Lepota majhnih vrtov: nasveti za gojenje cvetja na oknu
UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

Komentarji (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Dominvrt.si, Vse pravice pridržane Verzija: 698