Ljudsko izročilo pravi, da lahko po obliki koščice kakija napovemo, kakšna zima je pred nami. Četudi smo do starih prepričanj, ki nimajo nobene znanstvene osnove, lahko upravičeno malo skeptični, je zanimivo pogledati v notranjost tega sadeža.
Semena znotraj kakija lahko napovedo zimsko vreme – vsaj tako so verjeli naši predniki. Da bi ugotovili, kakšna zima nas časa, potrebujemo navadni kaki, in ne vanilijevega, ki je sicer prav tako precej priljubljena sorta tudi pri nas.
Ta ljudska metoda se že stoletja prenaša skozi generacije in čeprav ni prav nič zanesljiva, saj ne temelji na nobenih znanstvenih dejstvih, bo morda tudi vas zamikalo, da poizveste, kdaj nas lahko preseneti kakšna snežinka.
Kakšne je postopek napovedovanja vremena s kakijem?
Poiščite lokalno pridelan kaki. To je precej nujno, saj samo lokalno pridelan kaki odraža lokalne razmere. Še najbolje je, da izberete tistega s svojega vrta, če ga seveda imate. Ko sadje utrgate z drevesa, nato počakajte še nekaj dni, da se nekoliko omedi. Če ga shranite v zaprto posodo skupaj z nekaj jabolki, se bo to zgodilo hitreje.
Ko je kaki dovolj mehek, skoraj kašast, iz njega vzemite koščico in jo prerežite na pol.
Kaj se skriva v notranjosti?
Potem, ko ste iz zrelega kakija vzeli koščico ter jo po dolgem prerezali na polovico, je čas, da odčitate notranjost.
Če v sredini opazite jedro v obliki žlice, pričakujte veliko snega, to pa pomeni, da nas posledično čaka precej kidanja le-tega. Morda je opaziti nekakšno majhno vilico – to bi lahko pomenilo, da nas bo zima presenetila samo z blagim, rahlim pršičem, kaj več snega pa naj si letos ne bi obetali. Obstaja pa tudi možnost, da se znotraj koščice skriva oblika noža. V tem primeru lahko pričakujemo hladen veter, ki bo rezal ostro kot britev.