Izbira sadja
Sadje, ki ga izberemo za pripravo tako imenovane drozge, mora biti zrelo, nepoškodovano in čisto. Boljše kvalitete, kot je sadje, boljše kvalitete bo na koncu žganje. Nagnito ali umazano sadje lahko pokvari okus, lahko pa je celo škodljivo za zdravje.
Čiščenje in razkoščičevanje sadja
Sadje pozorno očistimo in dobro umijemo, nato pa ga je potrebno tudi razkoščičiti, saj lahko kljub temu, da te prispevajo k aromi, prevelika količina zdrobljenih koščic predstavlja nevarnost zdravju, saj se pri mletju večjih količin koščic lahko sproščajo škodljive snovi (cianid, ki oksidira v cianat, ta pa reagira z etanolom, s katerim tvori strupeno spojino etilkarbamat).
Mletje
Izbrano sadje zmeljemo, da sprostimo sladke sokove in s tem omogočimo kvasovkam dostop do sladkorjev, ki prično proces fermentacije oz. alkoholnega vrenja. Ta proces poteka v vrelni posodi oz. sodu, ki je lahko lesen, steklen, plastičen ali betonski, nikakor pa ne železen ali aluminijast. Priporočeno je, da se sadje melje direktno v sod, saj s tem preprečimo pretirano oksigenacijo drozge (sadja).
Dodajanje kvasovk
Lahko se odločimo uporabiti le naravno prisotne kvasovke, v kolikor pa želimo proces pospešiti, pa jih lahko v sod dodamo sami (20 g na 100 kg drozge). Sod nato zapremo z zrakotesnim pokrovom oz. vrelnim čepom, ki omogoča odvajanje ogljikovega dioksida.
Vretje ali fermentacija
Drozge med vrenjem nikoli ne mešamo! Fermentacija naj poteka počasi in enakomerno, najbolje je, da je sod skozi celoten proces postavljen na isto mesto s stalno temperaturo nekje med 15 in 20 stopinj. Fermentacija je zaključena, ko v sodu ni več sladkorja oz. ko se "kapa "na drozgi začne posedati oz. pogrezati. Ali je fermentacija zaključena, lahko preverimo tudi z refraktometrom, ki nam pomaga določiti vsebnost sladkorja v sodu.
Destilacija
Z destilacijo je nujno potrebno začeti takoj po končani fermentaciji. Potrebna je dobro očiščena destilacijska naprava, ki je sestavljena iz kotla, kape in hladilnika. Drozgo v kotlu enakomerno segrevamo, da dobimo etanol in željene aromatične spojine. Pri prvem kuhanju navadno dobimo le surovo žganje, zato je potrebno postopek destilacije ponoviti, da dobimo čistejši koncentrat alkohola. Zaradi visoke vsebnosti alkohola po končani destilaciji je potrebno pred skladiščenjem žganje razredčiti z destilirano vodo, da pridemo do želene koncentracije alkohola. Žganje skladiščimo v steklenih posodah, ki jih hranimo v temi.
Žganjekuhe se bodo ta teden lotili tudi tekmovalci letošnje Kmetije. Spremljate jih lahko od ponedeljka do četrtka ob 21.00 na POP TV, najnovejše epizode pa so na voljo že dan prej na VOYO!
Komentarji (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV