Če vam takšno ustvarjanje ni blizu in še vedno prisegate na avokado na krožniku, si preberite, zakaj ga je sploh dobro uživati.
Zdrav!
Avokado prištevamo med sadeže, kljub temu da ima visok delež nenasičenih maščob, za katere je znano, da so koristne za naše zdravje. Verjeli ali ne, njegovo izvirno ime je ahunacatl, kar pomeni testis. Že Azteki so ga zaradi tega priporočali za uživanje, saj naj bi pripomogel k večji plodnosti.
Skratka, poleg kakovostnih nenasičenih maščobnih kislin vsebuje še vitamine in minerale. Njegove koristi za boljše počutje so neverjetne. Ste utrujeni? Bolje se boste počutili, če boste redno uživali avokado, ki naj bi tudi učinkovito premagoval stres. V času prehlada in gripe poskrbi za krepitev obrambnega sistema. Če pa že zbolite, bo pomagal pri zniževanju povišane telesne temperature.
Ker avokado vsebuje tudi folno kislino, ki je pomembna za rast celic in razvoj ter rast zarodka, ga priporočajo v prehrani nosečnic.
Omake, pomake, priloge, namazi …
Ni sladek kot drugo sadje, je blagega okusa in zelo kremast, zato iz njega gospodinje pripravljajo odlične omake in pomake. Po navadi se ga postreže surovega, s kuhanjem namreč postane malce grenak. In ja, okusen je na tisoč in en način, namažete ga lahko namesto masla v sendvič, hamburger, odličen je kot priloga k piščancu, rižu, morskim sadežem, prste si boste obliznili, če boste v solato dodali avokado. Avokadovo juha je pa tako ali tako njami.
Kakšen je najboljši?
Avokado boste v trgovini našli na oddelku s sadjem in zelenjavo in po navadi je še zelo trd. Če kupite takšnega, ga pustite nekaj dni na pultu pri sobni temperaturi, da se zmehča. Če kupite mehkega, ga je najbolje čim prej pojesti.
Kako ga lupiti?
Po dolžini ga prerežite z nožem, polovici nežno zavrtite vsako v svojo smer in ju ločite, lahko pa si pomagate tudi z nožem. Pečko odstranite z žlico ali pa vanjo zapičite noževo konico in jo izvlecite. Če je sredica čvrsta, avokadovi polovici s prerezano stranjo obrnite navzdol in lupino olupite z nožem, običajno pa mehko sredico enostavno postrgamo z lupine z žlico ali pa jo z nožem zrežemo v obliki rezin.
Komentarji (1)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV