Izbrati moramo tisti del vrta, ki je tekom dneva enakomerno obsijan s soncem. Če je prostora malo, je najbolj smiselno posejati le začimbe, solate in nekaj malega zelenjave za svežo rabo v kombinaciji s cvetlicami. Štiričlanska družina v povprečju potrebuje okoli 70-100 m2 ali cca. 20 m2 na osebo. Površino zelenjavnega vrta razdelimo na 1,2 m široke gredice poljubne dolžine. Med gredicami si naredimo 30 cm poti. Na težkih, manj živih tleh naj bodo gredice obrnjene v smeri sever-jug, na peščenih tleh pa vzhod-zahod. Za krompir potrebujemo okvirno še dodatnih 100 m2. Smiselno je, da si gredico z začimbami uredimo v bližini kuhinje. Tako bomo imeli najljubše začimbe vedno pri roki.
Če želimo v vrtu pridelati veliko zdrave zelenjave, poskusimo z mešanimi posevki. Pri mešanih posevkih na eni gredi rastejo različne vrste zelenjave, začimbnic in cvetlic. Skupaj sestavljajo pestro, bogato in harmonično rastlinsko združbo. Prednost mešanih posevkov ni samo v dobrih medsebojnih vplivih. Z njimi bomo bolje izkoristili grede, pridelek pa bo pester in obilen.
Zakaj so mešani posevki dobra odločitev?
• Različne vrste rastlin se medsebojno spodbujajo v rasti.
• Kombinacija različnih vrst vrtnin in cvetlic odganja škodljivce in preprečuje napad bolezni.
• Zaradi hkratne vzgoje rastlin z globokim in plitvim koreninskim sistemom se tla neprestano rahljajo.
• Tla so celo leto prekrita in na gredah je manj plevela.
• Mešani posevki spodbujajo življenje v tleh.
Seznam dobrih in slabih sosedov v vrtu
Skupaj posejemo/posadimo samo tiste vrtnine, ki se medsebojno prenašajo; vsako prazno mesto na gredi pa takoj zasejemo/zasadimo z drugo vrtnino ali cvetlico.
ZELENJAVA | DOBRI SOSEDJE | SLABI SOSEDJE |
Bučke | Bazilika, fižol, čebula, koruza, rdeča pesa, kapucinka | Kumare |
Cvetača | Nizek fižol, zelena, paradižnik, facelija | Krompir, kapusnice, čebula |
Čebula | Koper, šetraj, kamilice, kumare, korenček, paradižnik, pastinak, solata, rdeča pesa, jagode, VRTNICE | Fižol, grah, zelje, por |
Česen | Jagode, kumara, korenček, paradižnik, SADNO DERVJE, VRTNICE, LILIJE, TULIPANI | Fižol, kapusnice, grah |
Nizek fižol | Šetraj, kumare, krompir, kapusnice, redkvica, redkev, rdeča pesa, zelena, paradižnik, koper, jagode | Visok fižol, čebulnice, sladki komarček |
Visoki fižol | Kumare, rdeča pesa, solata, špinača, zelena | Nizek fižol, grah, por, čebula |
Grah | Korenček, redkvica, redkev, solata, zelena, špinača, bučke, koruza, koper | Fižol, druge sorte graha, paradižnik, čebula, por, krompir |
Kapusnice (zelje, ohrovt,..) | Nizek fižol, grah, kumare, korenček, facelija, rdeča pesa, solata, zelena, špinača, paradižnik, krompir, endivija, por, mangold, kamilica, kumina, koper | Česen, ostale kapusnice, čebula, jagode |
Kitajsko zelje | Fižol, grah, kolerabica, špinača | Redkvica, redkev |
Kolerabica | Fižol, grah, por, rdeča pesa, solata, špinača, paradižnik, zelena, redkvica, krompir | Sladki komarček |
Korenček | Koper, endivija, grah, česen, zelje, kreša, por, redkvica, redkev, solata, drobnjak, paradižnik, čebula, mangold | Korenček, meta |
Kumare | Bazilika, drobnjak, kapusnice, solata, zelena, špinača, visok fižol, čebula, sladki komarček, sladka koruza, grah, por, rdeča pesa | Redkvica, redkev |
Krompir | Kapusnice, kolerabica, špinača, koruza, bob, žametnica (Tagetes), kapucinka, kumina, kamilica | Sončnice, paradižnik, bučke, zelena, grah, rdeča pesa |
Paradižnik | Nizek fižol, korenček, kapusnice, por, pastinak, peteršilj, solata, radič, zelena, špinača, čebula, sladka koruza, česen, kapucinka | Grah, krompir, kumare, koper |
Por | Jagode, korenček, česen, zelena, špinača, paradižnik, endivija, kolerabica, kapusnice, kamilica | Fižol, grah, rdeča pesa |
Radič | Paradižnik, visoki fižol, korenček, solata | Krompir |
Redkvica in redkev | Fižol, korenček, kreša, solata, paradižnik, špinača, mangold, kapusnice, kolerabica, grah, kapucinka | Kumare |
Rdeča pesa | Fižol, kapusnice, kolerabica, česen, čebula, bučke in buče, kumare, šetraj, koper, kumina | Špinača, visok fižol, krompir, koruza, por |
Sladka koruza | Paradižnik, solata, fižol, kumare, bučke in buče, melone, krompir | Zelena, rdeča pesa |
Solate in endivija | Fižol, koprc, grah, kumare, kolerabica, redkvica, redkev, rdeča pesa, špinača, paradižnik | Peteršilj, zelena |
Špinača | Fižol, grah, jagode, zelje, redkvica, redkev, solate, zelena | Rdeča pesa, špinača |
Zelena | Fižol, grah, kapusnice (predvsem cvetača), por, špinača, paradižnik, kumare, kamilica | Zelena, sladkorna koruza, krompir, solata |
Setev na prosto
Držimo se preprostega navodila: za kalitev in rast rastline potrebujejo toploto, vlago in dobro zemljo. Zemlja na gredi mora biti rahla, zračna, drobne strukture, enakomerno vlažna in pognojena. Dobra priprava bo poplačana. Priskrbimo si najboljše seme, kajti le to zagotavlja zdrave, bujno rastoče rastline z obilnim pridelkom. Sejanje mora potekati ob pravem času. Ko seme posejemo, ga na tanko prekrijemo z zemljo in pritisnemo v zemljo. Seme ni dobro sejati pregosto, saj rastline potem ne dobijo dovolj zraka, vode in hranil ter zato slabo rastejo. Med rastjo vrtnine zalivamo, kar je predvsem pomembno v začetku rasti in v daljših obdobjih brez dežja. Zalivamo zgodaj dopoldne ali zvečer. Redno jih moramo tudi pleti in enkrat med rastjo dognojiti. Pri izbiri pravega časa, prostora setve in vrtnine nam bo v pomoč setveni koledar.
Največji izbor semen vrtnin, cvetlic in zelišč boste našli v vrtnih centrih Kalia.
Več informacij o ponudbi in nasveti za setev na www.semenarna.si.